Endoscopische behandeling voor rughernia

Onze afdeling Orthopedie is vorig jaar gestart met endoscopische rugoperaties. Patiënten met een discushernia kunnen voortaan geholpen worden met een relatief eenvoudige kijkoperatie.

De spiersparende techniek biedt veel voordelen. Tijdens de ingreep wordt niet aan spieren of zenuwen geraakt waardoor er minder kans is op littekenvorming in de rug. De meeste patiënten voelen na enkele dagen al geen rugpijn meer en kunnen veel sneller aan het werk. Voor deze herniaoperatie moet je maar één nacht in het ziekenhuis blijven. De revalidatie vindt thuis plaats met kinesitherapie en verloopt zeer snel. 

In België wordt de endoscopische operatietechniek nog maar beperkt toegepast: in regio Vlaams-Brabant werd de techniek zelfs nog niet aangeboden. Dr. Hisco Robijn, orthopedisch chirurg in RZ Tienen met subspecialisatie in wervelkolom- en schouderpathologie, heeft zich verder gespecialiseerd in deze techniek in Londen, in Herne (Duitsland) en bij zijn mentor in Waregem (dr. Peter Van Daele, O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis Waregem). Verwacht wordt dat we op termijn meer rugaandoeningen met deze techniek kunnen behandelen.