Naar een nieuw elektronisch patiëntendossier

De komende jaren gaat ons ziekenhuis alle patiëntengegevens beheren in een nieuw elektronisch patiëntendossier. Het ziekenhuis koos voor het softwarepakket KWS van de firma nexuzhealth. Op woensdag 20 juni werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Ons ziekenhuis heeft bijna 20 jaar lang op eigen houtje en als een van de eerste in het ziekenhuislandschap een elektronisch patiëntendossier volledig op maat ontwikkeld. Met het geïntegreerde patiëntendossier van KWS dat onder meer ook in UZ Leuven, AZ Diest en Heilig Hart Leuven wordt gebruikt, zetten we een toekomstgerichte stap. Digitale communicatie via een gedeeld patiëntendossier wordt de norm in de zorg. 

Dankzij het nieuwe elektronische patiëntendossier hebben onze zorgverleners direct toegang tot alle patiëntengegevens die in andere ziekenhuizen en zorginstellingen aanwezig zijn. Dat bevordert de veiligheid en de kwaliteit van de zorg. In het nieuwe softwarepakket komt ook een patiëntenportaal waarin de patiënt een beveiligde toegang krijgt tot informatie uit zijn dossier: denk maar aan afspraken, verslagen, ontslagbrieven, onderzoeksresultaten, vragenlijsten, beelden

De keuze viel na een openbare aanbesteding op het softwarepakket KWS (Klinisch Werkstation) dat in UZ Leuven werd ontwikkeld. Het KWS wordt al sinds 2011 in verschillende Vlaamse ziekenhuizen gebruikt. Sinds 2016 staat de firma nexuzhealth in voor de verdere ontwikkeling en implementatie van het KWS in andere ziekenhuizen. Dit zijn er ondertussen meer dan 27, meer dan de helft van de Vlaamse ziekenhuizen. 

Kick-off RISE project
Er groeide geen gras over! Tijdens de zomermaanden waren de nexuzhealthspecialisten op pad in het ziekenhuis voor de analyse van onze processen in het huidige elektronisch patiëntendossier. Op 1 oktober gaven we de officiële aftrap van ons RISE-project: Regionaal Iedereen Samen Één Dossier. Projectleider Tim Kerckhoven stelde er het programmaplan voor de komende vier jaar en het implementatieteam voor. In december kregen de teams Administratie en Patiëntenfacturatie als eerste een opleiding in de KWS-module ADT. Dat staat voor Admission, Discharge and Transfer: patiënten administratief inschrijven, opnemen, ontslaan en transfereren. Om in januari de inschrijvingen te testen in KWS, en in juni 2019 volledig live te gaan met die eerste KWS-module. Een strakke planning!