Hoe lang verblijf je in het ziekenhuis?

  • De hospitalisatieduur na een bevalling is wettelijk bepaald. Bij een normale bevalling verblijf je 4 nachten in het ziekenhuis, bij een keizersnede 5 nachten. Er bestaat een nationale tendens om de verblijfsduur verder in te korten en een beroep te doen op kraamhulp thuis.
  • Indien je poliklinisch wilt bevallen (dit is zonder een opname na de bevalling), raden we je aan om thuishulp te organiseren. De dag van het ontslag kun je het ziekenhuis verlaten nadat de gynaecoloog en kinderarts bij jou en je baby zijn langsgekomen. Zij bezorgen je de nodige voorschriften en leggen met jou een controleafspraak vast.
Kort in Kraamkliniek = KIK

Onze materniteit neemt net zoals de Leuvense ziekenhuizen deel aan het KIK-project van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. KIK staat voor Kort In Kraamkliniek en kort het ziekenhuisverblijf voor pas bevallen mama’s met enkele dagen in.

Mama’s die van een eerste kindje bevallen kunnen na 3 nachten naar huis. Vanaf een tweede kindje kan dat al na 2 nachten. Bij een keizersnede blijf je 4 nachten op de Materniteit.

Uiteraard kan dit enkel bij ouders waarbij de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd in het ziekenhuis optimaal verlopen én indien een aantal strikte voorwaarden vóór het ontslag uit het ziekenhuis zijn vervuld.

Een voorwaarde om naar huis te mogen is dat je thuis een zelfstandige vroedvrouw hebt die bij je langskomt en meedoet aan het KIK-project. Deze vroedvrouw moet je tijdens je zwangerschap al contacteren.