Verzorging mama en baby

Verzorging mama en baby

Je baby blijft dag en nacht bij jou op de kamer, tenzij een opname op de neonatologie nodig is.
Dagelijks komt de gynaecoloog (of arts-assistent) bij je langs en de kinderarts (of arts-assistent) komt tijdens je verblijf zeker 2x langs. 
De vroedvrouwen komen ook dagelijks langs voor verzorging van jou en zijn continu oproepbaar. Ze helpen je met de voedingen en verzorging van je baby indien nodig met als doel dat je dit leert en zelfstandig thuis kan verderzetten.
 

Lees meer over onderzoeken van je baby

 

Medische verzorging

  • De gynaecoloog (of arts-assistent) komt iedere dag bij je langs.
  • Een knipje of scheurtje veroorzaakt soms wat last. De eerste dag kan een ijszakje de pijn en zwelling doen verminderen. Indien nodig mag je een pijnstiller vragen. Ook spoelen brengt verlichting. Het zelfspoelsysteem in de badkamer mag je zo vaak gebruiken als je wil.
  • De dag na je bevalling word je ’s middags verloskundig nagekeken. Zodra je goed uit bed kunt, kun je het zelfspoelsysteem in de badkamer gebruiken.
  • De hardheid van je baarmoeder wordt gecontroleerd door zacht te drukken op je buik ter hoogte van de navel. Als je baarmoeder goed samentrekt, vermindert je bloedverlies en verandert het geleidelijk van kleur.
  • Door het persen bij de bevalling kunnen aambeien ontstaan (of verergeren - sommige vrouwen ontwikkelen aambeien tijdens de zwangerschap). Naast koude kompressen is soms ontzwellende medicatie aangewezen. Vraag dit gerust aan je arts.
  • Polsslag, temperatuur en eventueel bloeddruk worden dagelijks gecontroleerd. De dag na de bevalling nemen we bloed om bloedarmoede op te sporen. Zo nodig worden ijzertabletten, een eenmalig ijzerinfuus of toediening van bloed voorgeschreven. De 2e dag na de bevalling nemen we een urinestaal om blaasinfecties uit te sluiten.