Coloscopie - Darmonderzoek

Een coloscopie is een onderzoek van de binnenzijde van de dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm, met een kijkinstrument.

Doel van het onderzoek?

Met dit onderzoek kan de arts darmpoliepen en kankergezwellen opsporen, en darmontstekingen, zweren of bloedingen vaststellen.

Informeer uw arts vooraf in deze gevallen

  • U bent (mogelijk) zwanger
  • U neemt bloedverdunners
  • U hebt diabetes
  • U bent allergisch voor bepaalde medicatie
  • U moet antibiotica gebruiken voor onderzoeken, zoals bv. bij de tandarts

Voor het onderzoek moet de darm volledig proper zijn

  • De arts schrijft u een voorbereiding met laxeermiddel voor (Moviprep pf Picoprep). Deze voorbereiding doet u zelf thuis. Volg goed de richtlijnen. Als u niet goed voorbereid bent, kan het onderzoek misschien niet doorgaan en moet een nieuwe dagopname gepland worden.
  • In bepaalde gevallen kan de arts beslissen dat de voorbereiding in het dagziekenhuis gebeurt onder toezicht van een verpleegkundige.
  • Voorzie voor de dag van uw opname vervoer naar huis
  • Vanwege de verdoving mag u na het onderzoek geen wagen besturen. U laat zich dus het best vergezellen en naar huis brengen.

Hoe verloopt een coloscopie?

Het onderzoek gebeurt met een endoscoop. Dit is een flexibel buisje met een camera.De arts brengt de endoscoop via de aars (anus) in de dikke darm. Doorheen de endoscoop kunnen ook instrumenten ingebracht worden om weefselstalen (biopsies) te nemen voor verder onderzoek, of om een behandeling uit te voeren, bijvorbeeld een poliep wegnemen of een vernauwing openmaken. Deze behandeling kan vaak tijdens het onderzoek zelf al gebeuren.

Verdoving?

Een coloscopie wordt meestal goed verdragen. Het onderzoek gebeurt onder lichte verdoving, om ongemakken te voorkomen. Slechts uitzonderlijk is een algemene verdoving nodig.

Duur van het onderzoek?

Een coloscopie duurt gemiddeld 30 minuten en langer als de behandeling tijdens het onderzoek kan gebeuren.

Waar gebeurt een coloscopie?

Het onderzoek gebeurt met een dagopname op de afdeling endoscopie van het dagziekenhuis.

Patiëntenfolder

Meer info in de patiëntenfolder Coloscopie op de pagina Patiëntenbrochures

DEZE INFORMATIE IS ALGEMEEN. DE INFORMATIE DIE U VAN UW ZORGVERLENER MAG VERWACHTEN, HOUDT REKENING MET UW SPECIFIEKE GEZONDHEIDSTOESTAND.

 

Maak een afspraak