Veelgestelde vragen
Moet je binnenkort naar het ziekenhuis en zit je nog met een vraagje? Hieronder geven we je alvast een antwoord op veel gestelde vragen van kinderen. Je kunt ook altijd even naar de kinderafdeling bellen. Onze verpleegkundigen helpen je graag verder.
Mogen mijn ouders altijd bij me zijn?
Je mama en papa mogen de hele dag bij je blijven in het ziekenhuis. Een van je ouders mag 's nachts ook bij je op de kamer slapen. Als zij niet kunnen, mag er altijd een andere volwassene van je familie blijven slapen.
Wat als ik het eten niet lust?
Elke dag komt er 's morgens iemand langs om te vragen wat je de volgende dag wil eten. Als je het menu niet (volledig) lust, kan je iets anders kiezen. Keuze genoeg! Spaghetti - vol-au-vent - balletjes in tomatensaus - puree/groentepuree - stoofvlees - kipfilet - appelmoes - worteltjes. Als je geen vlees of vis eet, kun je ook vegetarisch eten.
Lig ik samen met andere kinderen op de kamer?
Dat hangt ervan af welke kamer je kiest en op welke kamer je wordt opgenomen. Er zijn 7 kamers waar je alleen ligt en 4 kamers waar je met zijn tweeën ligt. Als je voor een dagje naar het ziekenhuis komt, is er een hele grote kamer waar je met 5 kinderen kunt liggen.
Hoe laat moet ik gaan slapen en opstaan?
Lig je alleen op een kamer, dan kun je gaan slapen op het uur dat je gewoon bent. Wel moet iedereen na acht uur 's avonds rustig op de kamer blijven. Veel rusten en slapen is belangrijk om snel weer beter te worden. 's Morgens brengen we je al om acht uur ontbijt op de kamer. Als je hebt ontbeten, beginnen we met de ochtendverzorging. Lees ook hoe de dagindeling op de kinderafdeling eruitziet.
Heb ik een televisie op mijn kamer?
Ja hoor. Elke kamer heeft een televisie met dvd-speler die je vanuit je bed kunt aan- en uitzetten. Lig je niet alleen op een kamer en moet je kamergenootje veel rusten, zet de tv dan niet te luid. Rust is belangrijk om sneller te genezen.
Kan ik dvd's kijken op mijn kamer?
Zeker. Er zijn veel leuke kinderdvd's in de speelzaal. Je kunt die op je kamer bekijken. Wil je graag een dvd'tje zien? Vraag ernaar bij de spelbegeleidster.
Kan ik op internet op mijn kamer?
Zeker. Op elke kamer is er gratis internettoegang (draadloos). Je moet wel verbinding maken met het wifi-netwerk "RZTGuest" van het ziekenhuis. Je hebt eerst de 8 cijfers op je polsbandje nodig ("registratienummer") en dan de 4 cijfers van je geboortedatum. Breng je een tablet mee naar het ziekenhuis? Berg die dan altijd veilig op in de kast in je kamer. De kast kan ook op slot. Laat geen tablets of smartphones op je bed liggen, als er niemand op de kamer is.
Doet een spuitje krijgen of bloed laten nemen pijn?
Prikjes krijgen en bloed laten nemen is niet leuk. Toch is het soms nodig om te kijken wat er aan de hand is en om je beter te maken. We zorgen ervoor dat je zo weinig mogelijk pijn hebt. Daarvoor gebruiken we toverzalf en toverlucht. We hebben ook heel veel trucjes om je even niet aan de pijn te doen denken. Achteraf mag je een leuk prikcadeautje kiezen!
Onze trucjes om de pijn te verzachten
Mag ik mijn kamer versieren?
Bij je bed hangt een magneetbord. Daarop mag je hangen wat je wilt. Tekeningen die je krijgt of zelf maakt, kaartjes van je klasgenootjes, foto’s van je huisdier. Wat jij leuk vindt.
Wanneer mag ik bezoek krijgen?
Bezoekers kunnen op bezoek komen tussen 14 en 20.00 uur. Je ouders mogen uiteraard altijd bij je blijven, ook wanneer het bezoekuur is afgelopen. Ook je broertje of zusje mogen je komen bezoeken. Als je te ziek bent, is het soms beter dat andere kinderen je niet of toch niet meteen komen bezoeken. Zo zorg je ervoor dat zij je niet nog zieker maken of dat jij hen misschien ziek maakt. Je bezoekers blijven best zo veel mogelijk bij je op de kamer. Zo is het rustiger op de afdeling voor de kindjes die een dutje doen.
Moet ik de hele dag mijn pyama aan?
Nee hoor. Je pyama trek je 's avonds aan als je gaat slapen.Je brengt voor overdag best kleren mee die makkelijk zitten.