Echo-onderzoek

Arne moet een foto van de binnenkant van zijn buik laten maken. Dat kan niet bij een gewone fotograaf. Hij moet naar het ziekenhuis voor een echo-onderzoek. Bekijk het fotoverhaal onderaan op deze pagina.

Hoe werkt een echo-onderzoek?

Met een echo-onderzoek of echografie kan de dokter de binnenkant van je lichaam zien. Een echo wordt bijvoorbeeld gebruikt om te kijken naar de organen in je buik. Maar met een echo kan de dokter ook je pezen en spieren bekijken. Een echografie werkt met geluidsgolven. 

Voor een echo moet je op de onderzoekstafel liggen en het gedeelte van je lichaam dat de dokter wil bekijken, moet bloot zijn. De dokter doet gel op een apparaatje met ronde kop en drukt dit op de plaats die onderzocht moet worden. In dit apparaatje zit een microfoon die geluidsgolven door je lichaam stuurt. Hij beweegt ermee heen en weer. De geluidsgolven botsen op wat er in je lichaam zit en worden teruggekaatst naar het apparaatje. Zo wordt de echo van dat geluid opvangen. Het apparaatje is met een dikke draad verbonden met een echotoestel. Dit toestel zet de teruggekaatste geluidsgolven om in beeld. Op het computerscherm zie je dan een zwart-wit beeld van de binnenkant van je lichaam verschijnen.

Een echo-onderzoek doet geen pijn. Het kan een beetje raar voelen als de dokter het apparaatje tegen je lichaam drukt. Na het onderzoek wordt de gel met een papieren doekje weggeveegd.

Echo-onderzoek in beeld

Wil je graag weten hoe een echo-onderzoek stap voor stap gaat? Klik op de eerste foto hieronder en bekijk het fotoverhaal van Arne.