Onze trucjes om de pijn te verzachten

Voor een onderzoek, behandeling of operatie kan het zijn dat we je een prikje geven of bloed afnemen. Misschien ben je wel bang voor de pijn. We zorgen ervoor dat je zo weinig mogelijk pijn hebt. Wil je onze trucjes kennen? 

Buzzy Bee

Dit is Buzzy Bee. Dit trillend bijtje helpt je bij een prikje. 

De Buzzy Bee wordt met een ijszakje op je arm gezet.

Door het ijszakje en het getril van de Buzzy Bee, voel je het prikje veel minder!

Toverpleister

Deze speciale pleister zorgt ervoor dat je huid een beetje verdoofd wordt. Zo zal je de pijn van het prikje minder voelen. We plakken de pleister op je hand waar het prikje gaat komen. Na een half uurtje is de pleister op volle toverkracht en dan voel je haast niets van dat prikje!

Toverzalf

Met dit speciale zalfje wordt je huid een beetje verdoofd. Zo zal je de pijn van het prikje minder voelen.

We doen het toverzalfje op je hand waar het prikje gaat komen.

Het zalfje moet niet uitgewreven worden. De verpleegkundige doet er enkel een doorzichtige pleister op. Na een half uurtje is het zalfje op volle toverkracht en dan voel je haast niets van dat prikje!

Toverlucht

Als je toverlucht inademt, word je een beetje lacherig en voel je je ontspannen. Hierdoor voel je het prikje haast niet! 

Bekijk het fotoverhaal 'Ella laat bloedprikken'

Hoeveel pijn heb je?

We willen dat je zo weing mogelijk last hebt van pijn. Dus vragen we natuurlijk aan jou of je pijn hebt. Je kunt op een latje met gezichtjes of met cijfers aanduiden hoe erg de pijn is. 

Als je heel veel last heb van pijn, beslist de dokter samen met je ouders en de verpleegkundigen welke medicatie je moet nemen om de pijn te verminderen. Het kan gaan over een siroop, een suppo, een pil of een infuus (dit is via een slangetje in je hand of arm).

We proberen je ook af te leiden met muziek, ontspannings- en ademhalingsoefeningen of een fantasiespelletje zodat je minder aan de pijn denkt.