MRI-onderzoek
Arne moet een foto van de binnenkant van zijn hoofd laten maken. Dat kan niet bij een gewone fotograaf. Hij moet naar het ziekenhuis voor een MRI-onderzoek. Bekijk het fotoverhaal onderaan op deze pagina.
Hoe werkt een MRI-onderzoek?
- Een MRI-scanner maakt heel gedetailleerde foto's van de binnenkant van je lichaam. De MRI-scan wordt gebruikt voor onderzoek van weefsels, zenuwen, bloedvaten en botten en gewrichten in je lichaam.
- De MRI-scanner gebruikt geen röntgenstralen maar werkt met een sterke magneet en radiogolven. Het apparaat lijkt op een grote donut waar een tafel langzaam wordt doorheen geschoven, net als door een tunnel. Rond deze tunnel zit de magneet. Tijdens het onderzoek worden radiogolven op je lichaam afgestuurd. De radiogolven worden teruggekaatst en opgevangen door antennes. De antennes sturen de signalen door naar een computer die ze omzet in foto's.
- Als je op de tafel in de tunnel ligt, worden verschillende foto's gemaakt. Dit duurt telkens een aantal minuten. Het is belangrijk dat je voor elke foto goed stil ligt. Een MRI-onderzoek doet geen pijn. Het hele onderzoek duurt meestal een half uur tot een uur.
- Tijdens het onderzoek krijg je een hoofdtelefoon op. Breng je favoriete cd mee. Dan kun je tijdens het onderzoek naar je eigen muziek luisteren. Op de achtergrond zul je een luid en snel geklop horen, alsof iemand heel hard en snel zit te timmeren.
- Soms is het nodig dat je een infuus krijgt. Dit is een dun buisje in je hand of arm waarmee een vloeistof ingespoten wordt waardoor de dokters nog meer kunnen zien op de foto’s. Hiervoor krijg je een prik zoals bij een bloedafname. Dit kan pijn doen, het inspuiten van de vloeistof voel je niet. Na het onderzoek wordt het infuus er weer uitgehaald. Dit doet geen pijn.
Opgepast voor metalen voorwerpen
De MRI is een grote mageneet. Daarom mag je niet met juwelen, of kleren met metalen ritsen of een riem in de onderzoekskamer. Als je een beugel hebt, moet je dit vooraf zeggen.
De MRI is een grote mageneet. Daarom mag je niet met juwelen, of kleren met metalen ritsen of een riem in de onderzoekskamer. Als je een beugel hebt, moet je dit vooraf zeggen.
MRI-onderzoek in beeld
Wil je graag weten hoe een MRI-onderzoek stap voor stap gaat? Klik op de eerste foto hieronder en bekijk het fotoverhaal van Arne.