Aandoeningen & Behandelingen
Hieronder vindt u een overzicht van de aandoeningen waarvoor u in de oogkliniek terechtkunt. Klik op de aandoening, indien u meer wenst te weten over de symptomen en de oorzaak van deze aandoening of over de behandeling ervan.
- Bij astigmatisme is de vorm van het hoornvlies niet mooi bolvormig zoals bij een voetbal, maar eerder ovaal zoals een rugbybal.
- Het licht wordt gefocusseerd op verschillende punten en het zicht is wazig zowel voor veraf als dichtbij. Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid of verziendheid.
Behandeling
- Astigmatisme kan worden verholpen door het dragen van een bril met cilinder of contactlenzen.
- Lichte tot middelmatig vormen van astigmatisme kunnen ook met een laserbehandeling gecorrigeerd worden. Bij refractieve chirurgie wordt de kromming van het hoornvlies veranderd met een laser. Miljoenen ogen zijn al behandeld met deze techniek, die sinds 1989 wordt toegepast. De behandeling en de nazorg gaan gepaard met weinig pijn.
Meer informatie vindt u in onze informatiefolder over refractieve chirurgie-laserbehandeling. (hyperlink)
- Bij bijziendheid of myopie is het zicht dichtbij goed, maar in de verte wazig.
- Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te lang oog of door een te steil hoornvlies.
Behandeling van bijziendheid
- Bijziendheid kan worden verholpen met een aangepaste bril of contactlenzen.
- Lichte tot middelmatige vormen van bijziendheid kunnen ook met een laser behandeld worden. Bij refractieve chirurgie wordt de kromming van het hoornvlies veranderd met een laser. Miljoenen ogen zijn al behandeld met deze techniek, die sinds 1989 wordt toegepast. De behandeling en de nazorg gaan gepaard met weinig pijn. Meer info vindt u in onze informatiefolder over refractieve chirurgie-laserbehandeling (hyperlink).
- Voor hoge vormen van bijziendheid biedt de laserbehandeling geen oplossing. Dan kan een lensje in het oog geplaatst worden. Dit zijn phake lensimplanten. Meer info vindt u in onze informatiefolder over phake lensimplanten (hyperlink).
- Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens bij het verouderen van de lens. Dit troebel worden van de lens verloopt heel geleidelijk. De patiënt merkt in het begin de effecten van cataract niet.
- Cataract is de meest voorkomende oorzaak van slecht zicht bij mensen ouder dan 50 jaar. Als gevolg van een natuurlijk verouderingsproces treft cataract meestal de beide ogen. Het ene oog kan echter meer aangetast zijn dan het andere. Cataract doet geen pijn of veroorzaakt geen rode of tranende ogen.
Symptomen
- Het zicht wordt wazig
- Kleuren worden doffer
- Dubbel zien
- Toegenomen waas bij fel zonlicht
- Toegenomen gevoeligheid aan het licht
- ’s Nachts worden lichtpunten waziger
- Autorijden wordt moeilijker
- Lezen wordt vermoeiender
Oorzaken
- Cataract wordt veroorzaakt door de veroudering van de lens. Niet iedereen ontwikkelt cataract op dezelfde leeftijd.
- Een minderheid van de cataracten is te wijten aan een trauma (slag op het hoofd), diabetes, hoge bijziendheid of langdurig gebruik van medicatie zoals cortisone.
Behandeling
- Bij een cataractoperatie wordt de natuurlijke lens verwijderd en vervangen door een artificiële lens (implantlens). Deze lens neemt de plaats in van de natuurlijke lens en blijft daar permanent aanwezig. Een implantlens kan niet ‘uitvallen’ zoals een contactlens en moet ook niet gereinigd worden.
- Het zicht verbetert na een operatie bij 98% van de patiënten.
- Een cataractoperatie is een ambulante ingreep waarvoor geen overnachting in het ziekenhuis noodzakelijk is.
Bij het ouder worden krijgen veel mensen last van droge ogen. Het lijkt misschien tegenstrijdig maar meestal gaat dit gepaard met tranende ogen. Want als reactie hierop gaat het oog meestal meer tranen om zich te beschermen.
Symptomen
- Rode ogen
- Jeuk
- Branderig gevoel
- Tranende ogen
Oorzaken
- Onze ogen worden beschermd door onze tranenfilm (waterige laag en een vetlaagje om de tranenfilm te stabiliseren). Met het ouder worden vermindert de kwaliteit van onze tranenfilm en wordt deze onstabiel. Daardoor worden onze ogen minder goed beschermd tegen allerlei prikkels: koude lucht, zonlicht, allergenen, rook, langdurig tv-kijken, langdurig lezen.
- Dit treedt spontaan op bij veel mensen na een zekere leeftijd en kan nog versterkt worden na een operatie aan het oog.
- Hoewel droge ogen onschuldig zijn, kan het toch vervelend zijn.
Behandeling
In zulke gevallen zijn kunsttranen (verkrijgbaar zonder voorschrift in de apotheek) aangewezen. De symptomen verdwijnen hierdoor niet volledig. Het oog voelt echter comfortabeler aan, omdat het beter gesmeerd is.
Bij glaucoom of hoge oogdruk is de oogdruk zo sterk verhoogd dat het zicht beschadigd kan worden. Meestal heeft de patiënt geen pijnklachten. Glaucoom wordt vaak pas ontdekt als de patiënt gezichtsstoornissen heeft door een langbestaande verhoogde oogdruk.
Oorzaken
- In het oog wordt er constant vocht geproduceerd en afgevoerd langs kleine kanaaltjes. Als er door een vernauwing van de afvoerkanaaltjes een onevenwicht ontstaat tussen de aanmaak en de afvoer van vocht in het oog, stijgt de oogdruk.
Symptomen
- In het begin zijn er geen symptomen voor glaucoom. Het veroorzaakt geen pijn en het zicht blijft normaal.
- Vervolgens treedt er meestal eerst zichtverlies op aan de zijkanten van het gezichtsveld. In een later stadium verliest men dan ook het zicht in het centrum van het gezichtveld.
- Glaucoom is vaak een sluipende ziekte. De patiënt merkt deze blinde plekjes pas op als de oogzenuw al aanzienlijk beschadigd is. Als de volledige oogzenuw wordt aangetast, kan glaucoom zelfs tot blindheid leiden. Indien glaucoom op tijd behandeld wordt, evolueert de gezichtsvermindering veel minder snel en kan verder gezichtsverlies meestal beperkt worden.
Verhoogd risico op glaucoom
Sommige mensen hebben meer risico om deze ziekte te krijgen dan anderen:
- patiënten ouder dan 45 jaar
- patiënten die erg verziend of bijziend zijn
- diabetespatiënten
- patiënten met een hoge bloeddruk
- patiënten die langdurig cortisone nemen
- patiënten met familieleden die aan glaucoom lijden
- patiënten van Afrikaanse origine
- patiënten die een oogongeval gehad hebben
Behandeling
- De meeste patiënten met glaucoom kunnen behandeld worden met oogdruppels. Het is heel belangrijk dat de patiënt deze druppels dagelijks gebruikt zonder een dag over te slaan. Om de 3 tot 6 maanden worden glaucoompatiënten op de raadpleging onderzocht. Afhankelijk van de oogdruk, het gezichtsveld en het uitzicht van de oogzenuw zal de oogarts de behandeling met druppels verder zetten of aanpassen door een combinatie te maken van verschillende oogdruppels die elk een ander werkingsmechanisme hebben om de druk te verlagen.
- Bij sommige patiënten kan een bijkomende laserbehandeling een drukdaling geven. Die is echter meestal maar tijdelijk.
- Als patiënten een onvoldoende drukdaling hebben met druppels alleen of als er toch nog achteruitgang is van het gezichtsveld of de oogzenuw, wordt een operatie uitgevoerd (trabeculectomie). Hierbij wordt er een bijkomend afvoerkanaaltje in het oog gemaakt. Deze operatie is slechts bij een minderheid van de patiënten nodig.
Glaucoomonderzoeken
Meer lezen over de opvolging van glaucoom door middel van oogdrukmeting en centraal gezichtsveldonderzoek (hyperlinks)
De meest voorkomende netvliesproblemen zijn: maculadegeneratie of ouderdomsblindheid, netvliesloslating, netvliesscheurtje, diabetes.
De volgende ooglidaandoeningen kunnen in de oogkliniek behandeld worden met een ooglidcorrectie.
- Ectropion: een ooglid dat naar buiten gekanteld is
- Entropion: een ooglid dat naar binnen gekanteld is
- Dermatochalasis: een teveel aan huid van de oogleden
- Esthetische ooglidchirurgie
Presbyopie is een vorm van verziendheid die optreedt bij mensen ouder dan 45 jaar. Als we ouder worden, wordt onze ooglens minder zacht en flexibel en kan ze de vorm niet meer zo vlot veranderen om voorwerpen kortbij of in de verte scherp te zien (accomoderen). Dit resulteert in een troebel zicht voor dichtbij.
Behandeling
- Presbyopie kan verholpen worden met een leesbril of een multifocale bril. In de toekomst kan deze oogaandoening waarschijnlijk ook met een laserbehandeling verholpen worden.
- Multifocale implantlenzen kunnen ook een geschikte oplossing zijn bij verziendheid of bijziendheid in combinatie met presbyopie.
Meer informatie vindt u in onze informatiefolder over multifocale implantlenzen. (hyperlink)
Bij verziendheid of hypermetropie is het zicht onscherp in de verte en wazig dichtbij. Verziendheid wordt veroorzaakt door een te kort oog of door een te vlak hoornvlies.
Behandeling
- Verziendheid kan worden verholpen met een bril of contactlenzen.
- Lichte tot middelmatig vormen van verziendheid kunnen met een laserbehandeling gecorrigeerd worden. Bij refractieve chirurgie wordt de kromming van het hoornvlies veranderd met een laser. Miljoenen ogen zijn al behandeld met deze techniek, die sinds 1989 wordt toegepast. De behandeling en de nazorg gaan gepaard met weinig pijn.
Meer info vindt u in onze informatiefolder over refractieve chirurgie-laserbehandeling (hyperlink).
- Voor hoge vormen van verziendheid biedt de laserbehandeling geen oplossing. Dan kan een lensje in het oog geplaatst worden. Dit zijn phake lensimplanten.
Meer info vindt u in onze informatiefolder over phake lensimplanten (hyperlink).