Urologie

De dienst Urologie onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van de nieren, urinewegen, bekkenbodem en mannelijke geslachtsorganen.

Wat te doen bij verhoogde PSA-waarde?

Het Prostaat Specifiek Antigeen is een eiwit dat door de prostaat aangemaakt wordt. De PSA-waarde wordt in het bloed gemeten. Een verhoging ervan wijst niet noodzakelijk op prostaatkanker. Een verhoogde PSA kan ook bij een goedaardige vergroting van de prostaat en bij prostaatinfecties voorkomen. Verder onderzoek is altijd nodig om de oorzaak van de stijging te achterhalen.

Meer info

PSA bepaling

Vroegtijdige detectie van prostaatkanker | Aanbeveling PSA-intervaltesten

Download hier het schema

Steenkliniek

Steenkliniek

Om niersteenpatiënten een snelle en juiste behandeling dicht bij huis te bieden, hebben de urologen van RZ Heilig Hart Tienen en AZ Diest de Steenkliniek Hageland opgericht. De Steenklniek beschikt op de Tiense campus over een nieuwe performante steenverbrijzelaar. 

Info steenkliniek

Verpleegafdeling urologische ingrepen

Patiënten die een urologische ingreep ondergaan, verblijven op de verpleegafdelingen Heelkunde 1 of Heelkunde 2. Voor praktische info over deze afdelingen, klikt u op de naam van de afdeling.

Robotchirurgie voor behandeling van prostaat- en nierkanker

De Associatie Urologie Hageland biedt haar patiënten de mogelijkheid om prostaatkanker en nierkanker te behandelen met een robotgeassisteerde procedure in RZ Tienen. 

Zorgpad radicale prostatectomie

Navigeer via deze link naar de deelwebsite over onze zorgpaden, waar je informatie over radicale prostatectomie kan terugvinden.