Borstaandoeningen

De kennis en behandeling van borstaandoeningen - ook wel senologie genoemd – behelst een belangrijk deel van de gynaecologie. Niet enkel borstkanker, maar ook goedaardige aandoeningen van de borst (borstabcessen, niet-kwaadaardige borstgezwellen,  ontstekingen van de borst, …) worden bij ons in RZ Tienen behandeld.


Zowel dr. Lotte Claes als dr. Maja Vangoitsenhoven volgden een bijkomende opleiding tot borst(kanker)specialisten. Op die manier is er altijd iemand beschikbaar om te helpen met specifieke problemen van de borst.


Borstkanker

Om borstkanker vroegtijdig op te sporen is het belangrijk om regelmatig een zelfonderzoek te doen van de borst. Vanaf 50 jaar zal u elke 2 jaar uitgenodigd worden om een mammografie van de borsten te laten uitvoeren. We stimuleren iedereen om aan dit bevolkingsonderzoek deel te nemen, want hoe vroeger een borstkanker opgespoord wordt, hoe beter behandelbaar!
 
Patiënten met borstkanker kunnen meestal volledig behandeld worden in RZ Tienen


Vaststellen van borstkanker gebeurt door een combinatie van onderzoeken (klinisch onderzoek, beeldvorming en een bioptie met weefselonderzoek).

De behandeling kan bestaan uit een operatie, medicatie, bestraling en intraveneuze behandelingen (via infuus) zoals chemotherapie.
De operaties gebeuren door dr. Claes en dr. Vangoitsenhoven. In geval dat er nood is aan chemotherapie (voor of na een operatie, of bij een uitgezaaide tumor), kan deze in ons dagziekenhuis gegeven worden.  Enkel voor bestraling verwijzen we naar een ander ziekenhuis. Alle andere nabehandelingen en opvolging worden verzorgd in ons eigen centrum.


Elke week houden we een multidisciplinair oncologisch overleg waarbij elke patiënt(e) met een gynaecologische tumor of een borstkanker besproken wordt, samen met minstens één radioloog, een patholoog, een nucleaire arts, een gynaecoloog (dr. Claes en/of dr. Vangoitsenhoven) én een professor van UZ Leuven.
 We werken nauw samen met diëtisten, psychologen en sociaal assistenten zodat geen enkel aspect van zo’n intens behandelingstraject over het hoofd gezien wordt. Daarenboven is er een speciaal revalidatieprogramma ReFit voor kankerpatiënten dat we erg aanbevelen. ReFit is een trainingsprogramma, ontwikkeld in samenspraak met de fysische artsen, kinesisten en psychologen, voor borstkankerpatiënten na de behandeling, met een persoonlijk trainingsschema voor een sneller herstel.

Dagziekenhuis

In het oncologisch dagziekenhuis wordt chemotherapie gegeven, maar kunnen ook andere intraveneuze behandelingen toegediend worden. We beschikken ook over moderne technieken om bij bepaalde chemotherapieën het haar te kunnen behouden. Er is steeds toezicht van een arts, normaalgezien is dit prof. dr. Thaïs Baert uit UZ Leuven of dr. Maja Vangoitsenhoven.