Endometriose

Endometriose is een gynaecologische aandoening waarbij cellen die het meest lijken op cellen van het baarmoederslijmvlies, ook buiten de baarmoeder voorkomen. Dit kan meestal in de buikholte op het buikvlies en de organen in het bekken.

We delen de letsels op in 3 vormen: oppervlakkige letsels, knobbels en cysten.

De belangrijkste klachten zijn menstruatiepijn, pijn bij de eisprong, pijn bij plassen of stoelgang maken, pijn / bloedverlies bij seksuele betrekkingen en vermoeidheid. De klachten zijn meestal gebonden aan de menstruele cyclus. De ernst van de klachten vertelt niets over de uitgebreidheid van de letsels. We weten dat het vaker voorkomt bij vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben.
De diagnose kan gesteld worden op basis van een klinisch onderzoek, transvaginale echografie, MRI scan of een kijkoperatie.
De behandeling kan enerzijds uit medicatie (pijnstilling of anticonceptie) en anderzijds uit een ingreep bestaan. Een behandeling is niet verplicht en hangt af van de persoonlijke klachten en wensen. Indien nodig verwijzen we je door naar een endometriosecentrum.