Verwerving bouwgronden en aanstelling architectenbureau

Verwerving bouwgronden en aanstelling architectenbureau

Afgelopen weken sloot RZ Tienen twee belangrijke dossiers in haar nieuwbouwdossier af. Het ziekenhuis kwam niet alleen tot een overeenkomst over de verwerving van de bouwgronden, maar stelde ook definitief een architectenbureau aan.

Bouwsite St.-Jan

Zoals al eerder bekend raakte, zal RZ Tienen bouwen op de site aan de Houtemstraat, waar momenteel de Campus St.-Jan gevestigd is. Deze locatie kwam als beste uit de bus na een doorgedreven onderzoek van stedenbouwkundig bureau BUUR en een studie van Fluvius. De eerste piste, bouwen ten oosten van de vesten, werd verlaten door waterproblemen. Na onderhandelingen verleende de stad Tienen recht van opstal aan het ziekenhuis voor de gronden rond campus St.-Jan, onder voorwaarde dat er rond het nieuwbouwziekenhuis een publiek toegankelijk park wordt aangelegd dat een meerwaarde voor de buurt betekent.

Innovatief ontwerp

Naast de zoektocht naar een geschikte locatie, ging het regionale ziekenhuis op zoek naar een architectenbureau. Na een aanbestedingsprocedure die meer dan een jaar in beslag nam, gaat RZ Tienen in zee met VK Group, een Belgisch architectenbureau met meer dan 65 jaar ervaring en knowhow in ziekenhuisbouw. Hun ontwerp onderscheidde zich van de overige kandidaten door een compact en innovatief design dat veel ruimte geeft aan een groene buffer rond het ziekenhuis.

Volgende stappen

Op korte termijn werkt VK Group samen met RZ Tienen verder aan het definitieve ontwerp, dat gebaseerd zal zijn op de input van interne en externe zorgverleners, ondersteunende diensten én patiënten. Het ziekenhuis plant ook een digitaal buurtoverleg op vrijdag 11 december waar bewoners uit de buurt van St.-Jan terecht kunnen met al hun vragen.

Een volgende horde is de subsidieaanvraag, die in de loop van 2021-2022 wordt ingediend. Ook de verwerving van alle omgevingsvergunningen en de publicatie van alle aanbestedingen zullen nog tot 2023 in beslag nemen. De eerste werken staan pas voor 2023-2024 op het programma. Het hele project zou eind 2027 afgerond worden.