Op de afdeling
We proberen uw kind met de beste zorgen te omringen. Op deze pagina's krijgt u praktische informatie over het verblijf op de Pediatrie: de verzorging, de dagindeling, de maaltijden...
Een team van pediatrisch verpleegkundigen en artsen staat klaar om uw kind met de beste zorgen te omringen op de afdeling Pediatrie. Daarnaast maken ook nog de kinderverzorgster, afdelingsmedewerker, spelbegeleidster, orthopedagoog en diëtist deel uit van het zorgteam.
Op de fotoborden in de gang van de kinderafdeling ziet u elke dag welke verpleegkundige verantwoordelijk is voor uw kind en welke kinderarts die week de afdelingsronde doet, beginnend op vrijdag en doorlopend tot donderdag de week nadien.
Meer over afdelingsronde kinderartsen
Op de afdeling wordt volgens een vaste dagindeling gewerkt (tenzij er omstandigheden zijn waardoor het nodig is om van dit dagprogramma af te wijken zoals bv. een onderzoek). Omdat de behandeling van elk kind verschilt, kan de dagindeling voor ieder kind er licht anders uitzien.
7 - 7.30 uur
- Overdracht en briefing verpleegkundigen
Vanaf 8 uur
- Ontbijt
- Ochtendverzorging
- Toediening medicatie
Vanaf 9 uur
- De dokter komt langs en onderzoekt uw kind
- Kamers worden gepoetst, bedden opgemaakt
- De afdelingsmedewerker komt langs en noteert de menukeuze voor de volgende dag
- De spelbegeleidster komt even langs
Vanaf 12 uur
- Middagmaal
- Middagverzorging
- Toediening medicatie
Vanaf 12.30 uur
- Middagrust voor de kinderen
13.30 - 14 uur
- Overdracht en briefing verpleegkundigen
Vanaf 14 uur
- Aanvang bezoekuur
- Voor kinderen die naar huis mogen, worden de ontslagbrief en de nodige attesten klaargemaakt.
Vanaf 16 uur
- Namiddagverzorging
- Toediening medicatie
- Fruitpap voor de allerkleinsten
17 uur
- Avondmaal
Vanaf 20 uur
- Einde bezoekuur
- Avondverzorging
- Toediening medicatie
- De kinderen blijven rustig in de kamer
21.45 - 22 uur
- Overdracht en briefing verpleegkundigen
22 uur
- Avondronde van de nachtverpleegkundige
24 & 4 uur
- Ronde van de nachtverpleegkundige: controle van temperatuur en eventueel infuus, toediening medicatie indien nodig
De kinderarts brengt elke dag een bezoek aan uw kind, en bespreekt dan met u de gezondheidstoestand en de uitslag van eventuele onderzoeken. U kunt dan aan de arts al uw vragen stellen. Het tijdstip van dit bezoek varieert in functie van de drukte op de afdeling.
Onze kinderartsen hebben een vast weekschema waarbij er per week dezelfde kinderarts verantwoordelijk is voor uw kind, beginnend op vrijdag en doorlopend tot donderdag de week nadien. Deze planning vindt u op het fotobord op de gang van de kinderafdeling.
- De verpleegkundigen staan in voor de verpleegkundige zorg: controle van bloeddruk en andere parameters, wondverzorging, toedienen van medicatie, plaatsen van infuus, bloedafname …
- We trachten zo veel mogelijk dezelfde verpleegkundigen uw kind te laten verzorgen, zodat uw kind zich snel vertrouwd voelt. Elke dag wordt per dienst (ochtend/namiddag/nacht) een verpleegkundige aangewezen die verantwoordelijk is voor uw kind. U vindt dit terug op het infobord op de gang. U kunt steeds met uw vragen en opmerkingen bij deze verpleegkundige terecht.
- In het elektronisch dossier wordt bijgehouden hoe het met uw kind gaat en welke afspraken er zijn gemaakt voor onderzoek en behandeling. Zo blijven alle verpleegkundigen, ondanks de wisseling van diensten, goed op de hoogte van de gezondheidstoestand van uw kind.
Betrokken in de zorg
- Wij willen u als ouder nauw betrekken bij de dagelijkse verzorging van uw kind zoals wassen, verluieren, aankleden, eten geven. U mag altijd hulp vragen aan de verpleegkundige van de afdeling.
- Heeft uw kind koorts, dan neemt de verpleegkundige op regelmatige tijdstippen de temperatuur of vragen wij aan u om dit te doen. Meld steeds aan de verpleegkundige wanneer uw kind koorts heeft.
- Heeft uw kind diarree, laat dit dan telkens meteen weten aan de verpleegkundige om de stoelgang te kunnen beoordelen. Indien nodig wordt er een staal genomen voor verder onderzoek.
- Wanneer we uw kind moeten isoleren wegens besmettingsrisico (infectie, diarree…), vragen wij u om uw kind op de kamer te houden. U kunt aan de spelbegeleidster speelgoed vragen voor op de kamer.
- Gelieve voor en na elke verzorging van uw kind of wanneer u de kamer verlaat, uw handen te wassen en te ontsmetten.
- U mag uw kind altijd vergezellen naar een onderzoek of naar het operatiekwartier.
- De onderzoeken gebeuren in het onderzoekslokaal op Pediatrie, of op een gespecialiseerde afdeling (bv. Radiologie).
- De verpleegkundige, orthopedagoog of kinderverzorger bereiden uw kind voor op het onderzoek of de operatie. Ze leggen uit hoe alles zal verlopen en begeleiden uw kind naar, van en tijdens het onderzoek/operatie.
- Op de verpleegpost zijn informatiemappen waarin u meer informatie vindt over de verschillende onderzoeken. U mag hier altijd naar vragen bij de verpleegkundigen.
- Uiteraard kunt u steeds meer uitleg vragen aan onze artsen en verpleegkundigen.
- De arts bespreekt met u de resultaten van het onderzoek of informeert u over de ingreep die uw kind heeft ondergaan.
Fotoverhalen voor kinderen
Een onderzoek of een ingreep in het ziekenhuis kan voor uw kind spannend of angstig zijn. Wij hebben op maat van kinderen een aantal fotoreportages gemaakt die tonen hoe een onderzoek of een ingreep in het ziekenhuis verloopt.
Speelzaal
- Onze afdeling heeft een speelruimte met een ruim aanbod aan speelmateriaal en boeken.
- De speelzaal is altijd open en de spelbegeleidster is van 9 tot 12.30 uur aanwezig.
- De speelzaal is enkel toegankelijk voor onze patiëntjes die geen besmettingsgevaar vormen voor andere kinderen. Spelen in de speelzaal kan enkel onder begeleiding van de ouder en/of de spelbegeleidster of orthopedagoog.
- Wanneer uw kind gebruik maakt van het speelgoed, vragen we u om het nadien samen met uw kind op te ruimen.
Spelbegeleiding
- De spelbegleidster begeleidt uw kind tijdens spelactivteiten.
- Uw kind kan met haar spelen in de speelzaal of ze komt naar de kamer van uw kind om wat te spelen of speelgoed te brengen.
- Bij de spelbegeleidster kunt u ook dvd’s lenen.
Mediclowns
- Op woensdagvoormiddag komt een van onze Mediclowns op de kamer langs om uw kind wat op te vrolijken en leuke spelletjes te spelen.
Tv & dvd
- Op elke kamer is een tv met een dvd-speler aanwezig. Het gebruik hiervan is gratis. Bij de spelbegeleidster kunt u dvd's lenen om op de kamer te bekijken.
- We vragen u rekening te houden met de kamergenootjes of de andere patiëntjes en hun ouders op de afdeling. Rust is belangrijk voor het herstel.
Internet
- Op elke patiëntenkamer is gratis internettoegang (draadloos). U heeft hiervoor een inlogcode nodig. Die kunt u bekomen aan de onthaalbalie in de inkomhal van het ziekenhuis.
- Elke dag noteert een afdelingsmedewerker in de loop van de ochtend wat uw kind de volgende dag wenst te eten.
- Breng de verpleegkundige bij de opname op de hoogte als uw kind een bepaald dieet volgt zoals bv. lactosevrije, glutenvrije of suikervrije voeding.
- Indien uw kind het menu niet (volledig) lust, kan het iets anders kiezen. Er is keuze tussen: spaghetti - vol-au-vent - balletjes in tomatensaus - puree/groentepuree - stoofvlees - kipfilet - appelmoes - worteltjes. Er is ook elke dag een andere vegetarische maaltijd voorhanden.
- Als ouder kunt u telkens daags voordien de maaltijden bestellen die u op de kamer wenst op te eten (ontbijt, middagmaal en/of avondmaal). Lees ook rooming-in.
- Overdag kunnen ouders of bezoekers steeds gratis water en koffie nemen op de gang.
- U kunt bederfbare voeding in de koelkast van uw nachtkastje bewaren.
Tussendoortjes
- Voor een gezond eetpatroon geeft u uw kind best niet te veel tussendoortjes.
- Na elke maaltijd is er een dessertje. Wil u graag nog een extra gezond tussendoortje, vraag er gerust eentje aan de verpleging.
- Breng zo weinig mogelijk snoep mee.
- Indien u uitleg wenst over gezonde voediing, kan de diëtist van onze afdeling gerust even bij u langs komen.
Tijdstip maaltijden
- 08.00 u.: boterhammen
- 11.45 u.: middagmaal
- 16.00 u.: fruitpap
- 17.00 u.: boterhammen
Flesvoeding
- Voor baby’s maken wij flesjes klaar met aangepast melkpoeder voor verschillende leeftijden en Spa water.
- De bereiding gebeurt dagelijks voor 24 uur in de centrale melkkeuken van het ziekenhuis onder strikte hygiënische omstandigheden.
- Wij voorzien de meeste melkpoeders.
- Als uw kind een flesvoeding nodig heeft, warmt de verpleegkundige de voeding op in een kleinere en afgesloten melkkeuken op de afdeling.
- Meld altijd hoeveel uw kind heeft gedronken. De verpleegkundige noteert dit in het dossier want dit is belangrijke informatie voor de kinderarts.
- WIj gebruiken wegwerpflesjes. Indien u de indruk hebt dat uw baby niet goed van onze flesjes kan drinken, mag u flesjes van thuis meebrengen. U kunt deze steeds steriliseren in de magnetron in de melkkeuken op de afdeling.
Groentepap-fruitpap
- Wij maken dagelijks verse groentepap-mix en fruitpap.
- Groentepap = groenten + aardappelen
- Groentemix = groenten + aardappelen + vlees of vis
- Meld aan de verpleging indien uw kindje bepaalde soorten vis of vlees niet verdraagt of wegens andere redenen (bv. geloof) niet wenst.
- We hebben ook steeds een assortiment kant-en-klare potjesvoeding voor verschillende leeftijden in voorraad.
Dieet
- Volgt uw kindje een dieet (bv. lactosevrije, glutenvrije of suikervrije voeding)? Of is het allergisch aan bepaalde voedingsmiddelen? Meld dit dan bij de opname aan de verpleging.
- Een diëtist komt bij u langs om met u de mogelijke maaltijdkeuzes te bespreken en geeft aangepaste maaltijden voor uw kind door aan onze centrale zorgkeuken. Dit gebeurt voor enkele dagen, zodat de keuken voldoende tijd heeft om alles te voorzien.
Nuchter zijn
- Voor bepaalde onderzoeken moet uw kind nuchter zijn. De maaltijd van uw kind wordt dan bewaard tot wanneer het opnieuw mag eten.
Soms is een pijnlijk onderzoek of een vervelende prik onvermijdelijk, maar het welbevinden van uw kind is altijd een prioriteit voor ons. We gebruiken bv. een verdovende zalf of gasmengsel voor een bloedafname of het herprikken van een infuus. Nadien kan uw kind een ‘prikcadeautje’ kiezen. Bij een onderzoek of andere medische procedure proberen de arts en verpleegkundige uw kind af te leiden. Bij een ingreep krijgt uw kind achteraf een ‘dapperheidsdiploma’.
Pijn meten
- We meten de evolutie van de pijn om zo nodig de pijn te kunnen verzachten. We gebruiken verschillende pijnschalen om pijn te meten, aangepast aan de leeftijd van uw kind.
- Jonger dan 4 jaar: We meten de pijn aan de hand van de FLACC-schaal. We observeren uw kind en letten daarbij op mimiek, houding van de benen, activiteit, huilen en troostbaarheid.
- Ouder dan 4 jaar: De verpleegkundige vraagt meermaals per dag aan uw kind of het pijn heeft en om dit aan te duiden op een ‘pijnschaal’. We werken met twee soorten pijnschalen.
Gezichtjesschaal
- Voor de jongere kinderen (tussen 4 en 7 jaar)
- De verpleegkundige toont uw kind de gezichtjes en vraagt uw kind om het gezichtje aan te duiden dat het beste weergeeft hoe het zich voelt.
VAS-schaal
- Voor de oudere kinderen (vanaf 7 jaar)
- De verpleegkundige toont uw kind deze schaal en vraagt uw kind om het cijfer aan te duiden dat overeenkomt met de hoeveelheid pijn die het voelt. 0 betekent helemaal geen pijn en 10 betekent de ergste vorm van pijn.
Pijn verminderen
Pijnmedicatie
De behandelende arts van uw kind bepaalt welke medicatie gegeven mag worden om de pijn bij uw kind te verminderen. Het kan gaan over een siroop, een suppo, een pil of een infuus met medicatie.
Kinderen die in het ziekenhuis zijn voor een operatie kunnen zowel voor, tijdens als na de ingreep pijnmedicatie krijgen. Afhankelijk van de te verwachten pijn bij de ingreep en op basis van de meting op de pijnschaal beslist de arts in samenspraak met de ouders en de verpleegkundigen welke pijnmedicatie wanneer toegediend moet worden.
Afleiding
Om pijn bij uw kind te voorkomen of te verminderen proberen we uw kind af te leiden met muziek, ontspannings- en ademhalingsoefeningen of een fantasiespelletje. We gebruiken soms ook warmte- en koudebronnen.
Pijn voorkomen
Om pijn bij uw kind zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen we volgende zaken gebruiken:
Babycalmine®
Deze drinkbare glucose-oplossing gebruiken we voor baby’s jonger dan 4 maanden bij o.a. een bloedname en plaatsing van een sonde. We druppelen de suikeroplossing in het mondje van de baby. De combinatie van de zoete smaak en de zuigbeweging op de fopspeen werkt rustgevend en pijnstillend voor de baby.
Emla®
Deze zalf verdooft de huid plaatselijk en maakt ze minder gevoelig. We gebruiken ze bij het geven van prikjes. We smeren de zalf op de handrug of in de elleboogplooi en kleven daarover een doorzichtige pleister. Belangrijk is dat de zalf minstens een uur op voorhand aangebracht wordt zodat de zalf voldoende inwerkt op de huid en de verdoving begint te werken. Net voor de prik mogen pleister en zalf er af.
Rapydan®
Deze grote roze pleister verdooft de huid plaatselijk en maakt ze minder gevoelig. We gebruiken het voor kinderen ouder dan 3 jaar bij het geven van prikjes. We plakken de pleister op de handrug een half uurtje voor de prik. De plaats van de pleister kan een beetje warm worden en tintelen. Net voor de prik mag de pleister er weer af.
Kalinox®
Dit gasmengsel neemt pijn en angst weg tijdens pijnlijke handelingen. Kinderen voelen geen pijn van het onderzoek en weten achteraf ook niet meer wat er juist gebeurd is tijdens het onderzoek. Het kind ademt het gasmengsel in via een maskertje dat we over zijn neus en mond plaatsen. Het kind blijft de hele tijd bij bewustzijn en kan dus alles blijven zien en horen en blijven praten met mama of papa. Het effect verdwijnt onmiddellijk wanneer het maskertje weggenomen wordt. Soms worden kinderen door het inademen van het gas wat lacherig maar dit is van korte duur.
Niltac®
Dit doekje gebruikt de verpleegkundige om pleisters om een pijnloze manier te verwijderen.
Buzzy bee®
Dit apparaatje in de vorm van een bijtje kan trillen en de trillingen op de huid zorgen voor afleiding van de pijn. De vleugeltjes zijn gemaakt van een ijszakje en dankzij de koude op de huid vermindert de pijn. We gebruiken het bijtje bij het geven van prikjes.