Pijn bij kinderen

Soms is een pijnlijk onderzoek of een vervelende prik onvermijdelijk, maar het welbevinden van uw kind is altijd een prioriteit voor ons. We gebruiken bv. een verdovende zalf of gasmengsel voor een bloedafname of het herprikken van een infuus. Nadien kan uw kind een ‘prikcadeautje’ kiezen. Bij een onderzoek of andere medische procedure proberen de arts en verpleegkundige uw kind af te leiden. Bij een ingreep krijgt uw kind achteraf een ‘dapperheidsdiploma’.

Pijn meten

  • We meten de evolutie van de pijn om zo nodig de pijn te kunnen verzachten. We gebruiken verschillende pijnschalen om pijn te meten, aangepast aan de leeftijd van uw kind.
  • Jonger dan 4 jaar: We meten de pijn aan de hand van de FLACC-schaal. We observeren uw kind en letten daarbij op mimiek, houding van de benen, activiteit, huilen en troostbaarheid.
  • Ouder dan 4 jaar:  De verpleegkundige vraagt meermaals per dag aan uw kind of het pijn heeft en om dit aan te duiden op een ‘pijnschaal’. We werken met twee soorten pijnschalen. 
Gezichtjesschaal
  • Voor de jongere kinderen (tussen 4 en 7 jaar)
  • De verpleegkundige toont uw kind de gezichtjes en vraagt uw kind om het gezichtje aan te duiden dat het beste weergeeft hoe het zich voelt.
VAS-schaal
  • Voor de oudere kinderen (vanaf 7 jaar)
  • De verpleegkundige toont uw kind deze schaal en vraagt uw kind om het cijfer aan te duiden dat overeenkomt met de hoeveelheid pijn die het voelt. 0 betekent helemaal geen pijn en 10 betekent de ergste vorm van pijn.

Pijn verminderen

Pijnmedicatie

De behandelende arts van uw kind bepaalt welke medicatie gegeven mag worden om de pijn bij uw kind te verminderen. Het kan gaan over een siroop, een suppo, een pil of een infuus met medicatie. 
Kinderen die in het ziekenhuis zijn voor een operatie kunnen zowel voor, tijdens als na de ingreep pijnmedicatie krijgen. Afhankelijk van de te verwachten pijn bij de ingreep en op basis van de meting op de pijnschaal beslist de arts in samenspraak met de ouders en de verpleegkundigen welke pijnmedicatie wanneer toegediend moet worden.

Afleiding

Om pijn bij uw kind te voorkomen of te verminderen proberen we uw kind af te leiden met muziek, ontspannings- en ademhalingsoefeningen of een fantasiespelletje. We gebruiken soms ook warmte- en koudebronnen.

Pijn voorkomen

Om pijn bij uw kind zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen we volgende zaken gebruiken:

Babycalmine®

Deze drinkbare glucose-oplossing gebruiken we voor baby’s jonger dan 4 maanden bij o.a. een bloedname en plaatsing van een sonde. We druppelen de suikeroplossing in het mondje van de baby. De combinatie van de zoete smaak en de zuigbeweging op de fopspeen werkt rustgevend en pijnstillend voor de baby.

Emla®

Deze zalf verdooft de huid plaatselijk en maakt ze minder gevoelig. We gebruiken ze bij het geven van prikjes. We smeren de zalf op de handrug of in de elleboogplooi en kleven daarover een doorzichtige pleister.  Belangrijk is dat de zalf minstens een uur op voorhand aangebracht wordt zodat de zalf voldoende inwerkt op de huid en de verdoving begint te werken. Net voor de prik mogen pleister en zalf er af.

Rapydan®

Deze grote roze pleister verdooft de huid plaatselijk en maakt ze minder gevoelig. We gebruiken het voor kinderen ouder dan 3 jaar bij het geven van prikjes. We plakken de pleister op de handrug een half uurtje voor de prik. De plaats van de pleister kan een beetje warm worden en tintelen. Net voor de prik mag de pleister er weer af.

Kalinox®

Dit gasmengsel neemt pijn en angst weg tijdens pijnlijke handelingen. Kinderen voelen geen pijn van het onderzoek en weten achteraf ook niet meer wat er juist gebeurd is tijdens het onderzoek. Het kind ademt het gasmengsel in via een maskertje dat we over zijn neus en mond plaatsen. Het kind blijft de hele tijd bij bewustzijn en kan dus alles blijven zien en horen en blijven praten met mama of papa. Het effect verdwijnt onmiddellijk wanneer het maskertje weggenomen wordt. Soms worden kinderen door het inademen van het gas wat lacherig maar dit is van korte duur. 

Niltac®

Dit doekje gebruikt de verpleegkundige om pleisters om een pijnloze manier te verwijderen. 

Buzzy bee®

Dit apparaatje in de vorm van een bijtje kan trillen en de trillingen op de huid zorgen voor afleiding van de pijn. De vleugeltjes zijn gemaakt van een ijszakje en dankzij de koude op de huid vermindert de pijn. We gebruiken het bijtje bij het geven van prikjes.