Filmen, fotograferen en geluidsopnames

Voor privédoeleinden mogen patiënten of bezoekers foto’s, filmpjes of geluidsopnames van zichzelf maken in het ziekenhuis. Hou er rekening mee dat u het onderzoek of de behandeling niet mag hinderen en dat medewerkers van het ziekenhuis en andere aanwezigen zoals patiënten of bezoekers niet ongevraagd te zien of te horen mogen zijn. Het gebruik van verborgen camera’s is niet toegestaan.

Foto’s en films van zichzelf

  • Als patiënten of bezoekers foto's van zichzelf maken of selfies nemen, moeten zij erop letten dat er geen medewerkers, zorgverleners of patiënten op staan.
  • Als een medewerker, zorgverlener of patiënt op de foto voorkomt, moet u hiervoor hun toestemming vragen.

Foto’s en films van medewerkers, zorgverleners en andere aanwezigen

  • Als u een medewerker of zorgverlener wil fotograferen, moet u altijd toestemming vragen aan deze medewerker of zorgverlener. Mondelinge toestemming volstaat.
  • Als iemand niet in staat is om toestemming te geven, mag u geen opnames van die persoon maken. Ook van kinderen mag u geen opnames maken in het ziekenhuis zonder toestemming van de ouder.

Foto's en films van medische handelingen

  • Als een patiënt of een bezoeker een medische handeling wil fotograferen of filmen, moet hij de toestemming vragen aan de arts of andere zorgverlener die men wil fotograferen of filmen. In principe moet de toestemming schriftelijk gebeuren, tenzij de praktijk dit onmogelijk maakt.
  • Toestemming wordt enkel gegeven voor privégebruik van de beelden en niet voor sociale media.