Uw kind voorbereiden

Een opname in het ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis en kan allerlei emoties teweegbrengen bij uw kind. Kinderen die op de hoogte zijn van wat er zal gebeuren, zijn doorgaans minder angstig en ervaren minder stress en spanning. Onderstaande tips kunnen u thuis helpen bij de voorbereiding.

  • Stel uw kind gerust. Bereid het voor op wat 'anders' zal zijn, bv. slapen in een ander bed, alleen of met andere kinderen op de kamer, dokters die je onderzoeken en verpleegkundigen die je verzorgen enz.
  • Vertel zeker wat niet verandert, o.a. slapen, aankleden, wassen, eten, tv-kijken enz.
  • Maak uw kind duidelijk dat u bij hem blijft of dat u naar huis gaat maar wel elke dag terugkomt.
  • Maak samen met uw kind zijn koffertje klaar. Vergeet zeker niet om zijn lievelingsknuffel, -doekje of fopspeen mee te nemen.
  • Geef eerlijke informatie. Lieg uw kind niet voor dat het geen pijn zal hebben maar leg ook niet de nadruk op pijn.
  • Maak gebruik van de infobrochures en foto's op deze website. Herhaling van de info is belangrijk. Ook oudere kinderen kunnen vaak niet alles in één keer onthouden.
  • Geef informatie op niveau van uw kind en houd rekening met zijn leeftijd. Bij jonge kinderen houdt u de informatie kort en bondig en gebruikt u het best eenvoudige woorden. Oudere kinderen willen vaak uitgebreider horen wat er hen te wachten staat.
  • Hoe jonger het kind, hoe meer het zijn zintuigen gebruikt: vooraf iets kunnen zien, ruiken, horen of voelen is belangrijk bij de voorbereiding.
  • Wees aanwezig tijdens de ziekenhuisopname. Vraag uw kind hoe het zich voelt in de nieuwe situatie en moedig het aan om erover te vertellen.

Bezoek de kinderwebsite

Wat vertelt u?

Wat en hoe u het best vertelt over de ziekenhuisopname hangt af van de leeftijd van uw kind.

Baby- en peuterleeftijd (0-3 jaar)

Aan baby’s en jonge peuters kun je nog niet uilleggen wat er zal gebeuren. Zij hebben vooral nood aan rust en aan de aanwezigheid van hun ouders of verzorgers zodat ze zich zo veilig mogelijk voelen. Als ouder doet u best zoveel mogelijk de dagelijkse verzorging van uw kind zelf (wassen, aankleden, voeden, etc.). Een troostend gebaar (wiegen, strelen, kalmerend praten, liedje zingen, knuffel) en een glimlach kunnen wonderen doen. Bij wat oudere peuters kan u proberen de ziekenhuisopname na te spelen met een dokterstasje en poppen of samen in een boekje rond dat thema kijken. Zie onder voor een boekenlijst.

Kleuterleeftijd (3-6 jaar)

Kleuters hebben vaak veel fantasie en kunnen ook rond de ziekenhuisopname onrealistische ideeën hebben. Geef uw kleuter duidelijke informatie op een korte en bondige manier. Blijf zelf zo rustig mogelijk want kleuters nemen het gedrag van hun ouders over. Samen met uw kind een boekje over het thema ziekenhuis lezen is een ideale manier om uw kind voor te bereiden op de opname. De situatie naspelen met een dokterstasje en poppen is een goed alternatief.

Lagereschoolleeftijd (6-12 jaar)

Lagereschoolkinderen stellen vaak veel vragen over hun ziekenhuisopname. Ze hebben nood aan een duidelijke uitleg over de reden van de opname en het verloop van de opname. Beperk u tot de zaken die ze bewust meemaken. Het bespreken van medische zaken die gebeuren tijdens de narcose, wekken alleen maar meer angst op. Ze verwerken hun aankomende opname het best door te spelen: een tekening te maken, een rollenspel te spelen met poppen, het ziekenhuis na te bouwen met blokken, een boekje te lezen of voorgelezen te worden, etc.

Adolescenten (vanaf 12 jaar)

Betrek adolescenten voldoende in de aanloop naar de ziekenhuisopname. Laat ze zelf vragen stellen aan de arts en maak afspraken in hun bijzijn. Adolescenten hebben vaak honderd-en-één vragen, maak er tijd voor en geef altijd eerlijke informatie. Bied hen emotionele steun en begrip waar nodig.

Wanneer bereidt u uw kind voor?

Dat verschilt van kind tot kind. Sommige kinderen kunnen niet goed om met het lange wachten en krijgen best de uitleg pas een dag (of korter) voor de opname, maar niet vlak voor bedtijd. Andere kinderen hebben juist tijd nodig om wat gaat gebeuren te overdenken en bijkomende vragen te kunnen stellen. Zij krijgen best langer op voorhand uitleg. 

Algemeen wordt geadviseerd om kinderen jonger dan zes jaar best 3 tot 5 dagen voor de ziekenhuisopname voor te bereiden (bij jonge peuters slechts 1 à 2 dagen op voorhand). Oudere kinderen licht u best al een week op voorhand in.

Leuke prenten- en verhalenboeken om uw kind voor te bereiden

Als uw kind onverwachts naar het ziekenhuis moet

Bij een onverwachte ziekenhuisopname is er vaak nauwelijks of geen tijd om uw kind voor te bereiden. Blijf zelf vooral zo rustig mogelijk. Spreek met uw kind over wat het al heeft meegemaakt en wat er nu nog zal gebeuren. U kan ook altijd rekenen op de deskundigheid van ons team dat uw kind zo goed mogelijk zal opvangen.