Schouderarthroscopie

Arthroscopie betekent letterlijk ‘in het gewricht kijken’. Een schouderarthroscopie is een kijkoperatie waarbij de chirurg via een heel klein steekgaatje met een camera (scoop) in het schoudergewricht kan kijken.

Kijkoperatie schouder
Kijkoperatie schouder

Waarom een kijkoperatie?

Tijdens de kijkoperatie heeft de chirurg direct zicht op de kop en de kom van het gewricht zien, evenals de pezen, het gewrichtskapsel, het kraakbeen van de gewrichtsrand en de slijmbeurs die tussen gewricht en schouderblad ligt.

Dankzij miniatuurinstrumenten en nieuwe technieken kunnen tal van behandelingen tijdens een kijkoperatie gebeuren en kan de gevonden afwijking al direct worden geopereerd.

Een arthroscopie is veel minder ingrijpend dan een klassieke ‘open’ operatie. De littekens zijn veel kleiner en het herstel verloopt veel sneller. Een kijkoperatie van de schouder kan soms ook in dagopname gebeuren, dus zonder overnachting in het ziekenhuis.

De meest voorkomende schouderproblemen die we met een kijkoperatie kunnen behandelen, zijn:

Verdoving

Een kijkoperatie van de schouder gebeurt meestal onder algemene verdoving (narcose) meestal aangevuld met een lokale verdoving (zenuwblokkade), al dan niet met een katheter (dun slangetje).

Ingreep

  • De chirurg maakt 2 à 3 kleine insnijdingen (incisies), waarlangs een smal buisje met camera in het gewricht gebracht (de arthroscoop, zie foto). De schouder wordt gevuld met spoelvloeistof en de chirurg kan het gewricht nu in detail bekijken op een tv-scherm.
  • Via de tweede snede worden werkinstrumenten (zoals schaartjes, tasthaakjes, hechtinstrumenten of paktangetjes) binnengebracht om het letsel te behandelen. Soms zijn er nog meer incisies nodig voor afvoer van het vocht of om letsels in moeilijk te bereiken zones te behandelen (bij een gescheurde pees kan dit oplopen tot zes of zeven gaatjes).
  • Een kijkoperatie duurt doorgaans ongeveer een tot twee uur, afhankelijk van de gevonden afwijking en de behandeling.
Arthroscoop
Arthroscoop

Na de ingreep

  • Onmiddellijk na de ingreep krijgt u voldoende pijnstilling. Het kan zelfs zijn dat u de eerste uren na de ingreep bijna volledig pijnvrij bent door de zenuwblokkade.
  • Voor thuis wordt de nodige pijnstilling voorzien en deze kan al na enkele dagen worden afgebouwd. Soms kan u diezelfde dag nog naar huis.
  • Weet dat u zelf niet mag autorijden en dat er de eerste nacht ook het best iemand bij u thuis aanwezig is.
  • De draadjes kunnen na 2 weken verwijderd worden.
  • Afhankelijk van uw individuele situatie zal de chirurg beslissen welke kinesitherapie of specifieke oefeningen voor u wenselijk/noodzakelijk zijn.