Heupinfiltraties

Bij een heupinfiltratie wordt er medicatie plaatselijk in het heupgewricht ingespoten. Afhankelijk van de aandoening zijn er verschillende infiltraties mogelijk, gaande van pijnstillende en ontstekingsremmende medicijnen tot een kraakbeenvoedende gel.

Heupinjectie
Heupinjectie
Wanneer is dit aangewezen?

Het doel van een heupinfiltratie kan therapeutisch (behandeling) en/of diagnostisch (onderzoek) zijn:

  • Behandeling van ontstekingspijnen in het heupgewricht (artritis, reuma, opstoot van artrose)
  • Behandeling van een letsel van het labrum (de meniscus van de heup, dit is een kraakbeenring aan de rand van de heupkom in het heupgewricht)
  • Kraakbeeninfiltratie om het kraakbeen te verstevigen bij bv. kraakbeenletsels, beginnende artrose in de heup
  • Proefinfiltratie om te onderzoeken in welke mate de pijnklachten afkomstig zijn vanuit de rug of vanuit de heup. Indien de pijn na verdoving van de heup minder of helemaal weg is, kunnen we zeker zijn dat de heup de oorzaak is van de pijnklachten. Zo kunnen we het resultaat van een eventuele ingreep beter voorspellen.
  • Proefinfiltratie om de diagnose van een klikkende heup te bevestigen: Een 'internal snapping hip' ontstaat door het bewegen van een pees of spier over het bot en kan heel soms pijn veroorzaken. Indien de pijn terugkeert na een eenmalige infiltratie, kan men een heupendoscopie (kijkoperatie) uitvoeren om de pees wat losser te maken.
Klikkende heup
Klikkende heup

Ingreep

  • Het heupgewricht zit diep in de lies en is moeilijk te bereiken. Daarom voert men een heupinfiltratie steeds met behulp van een radiografie uit.
  • De infiltratie gebeurt in het operatiekwartier, waar we een dynamisch röntgentoestel (C-boog) hebben en in zo steriel mogelijke omstandigheden kunnen werken.
  • De infiltratie gebeurt in ruglig. De patiënt voelt even een korte pijn tijdens de prik, want het heupgewricht zelf kan niet worden verdoofd. Eerst wordt een kleine hoeveelheid contrastvloeistof ingespoten om de juiste plaats van de naald op de radiografie te bepalen. Op deze locatie wordt dan de medicatie/gel ingespoten.
  • Een andere mogelijkheid is om de heupinfiltratie op de dienst Radiologie uit te voeren onder begeleiding van echografie.
Heupinjectie
Heupinjectie