Endarterectomie

Een endarterectomie is een klassieke operatie waarbij de arts de vernauwing in het bloedvat verwijdert door de binnenste laag van de vaatwand met de plaque uit te snijden.

Wanneer is een endarterectomie aangewezen?

  • Indien de vernauwing zich bevindt op de splitsing van de slagaders, is een endarterectomie noodzakelijk. Dit is vaak het geval bij de splitsing van de bovenbeenslagader in de lies.
  • In sommige gevallen is een klassieke operatie ook aangewezen, indien het gaat om een zeer verkalkte, uitgebreide plaque of een plaats in de bovenbeenslagader of in de buikslagader.

Ingreep

  • Bij een klassieke endarterectomie wordt de ernstig vernauwde slagader en zijn splitsing (bifurcatie) opengemaakt en schoongemaakt aan de binnenzijde. Er zijn verschillende soorten materialen beschikbaar om in te hechten (patch) zodat het bloedvat breder wordt.
  • De ingreep gebeurt onder volledige of locoregionale verdoving (via een epidurale prik in de rug).
  • De chirurg maakt een snede in de huid en zoekt het gezonde bloedvat boven en onder de vernauwing. Er wordt een bloedverdunnend middel gegeven en de slagader wordt na afklemmen geopend om de vernauwing of plaque te verwijderen. Vervolgens wordt de slagader gesloten al dan niet met een patch.