Compressietherapie

Bij compressietherapie wordt de diepe veneuze trombose (DVT) behandeld met een drukverband of therapeutische elastische kousen. Deze therapie heeft tegelijkertijd ook invloed op de oorzaken van de DVT. De druk (compressie) van de kous of het verband op het been zorgt ervoor dat de kuitspierpomp beter werkt en het bloed weer sneller door de aders stroomt.

Drukverband

Een drukverband is nauwelijks elastisch en wordt gebruikt om vochtophopingen of zwellingen tijdens de eerste dagen te bestrijden. Het verband blijft dag en nacht zitten en zorgt ervoor dat bij beweging van het been het teveel aan vocht wordt afgevoerd. Ook na een ingreep wordt een drukverband gebruikt om vochtophoping en bloeduitstortingen in het been tegen te gaan.

Elastische kousen

Als het been niet meer gezwollen is, moet de patiënt een elastische kous (steunkous) dragen om nieuwe vochtophopingen te voorkomen. Een elastische kous is alleen doeltreffend als de druk is afgestemd op de storing van de bloedsomloop en de dagelijkse belasting ervan door de patiënt. De steunkous moet op maat gemaakt worden door een bandagist. Er bestaan drie klassen met een oplopende drukwaarde. De vaatchirurg bepaalt de gewenste drukklasse, doorgaans is dit een klasse 2.

Wanneer de diepliggende aders door de doorgemaakte DVT niet goed functioneren komt alleen compressietherapie in aanmerking, gecombineerd met de antistollingsbehandeling.

Als de patiënt nog tot twee jaren na zijn trombose de steunkousen consequent draagt, in combinatie met een antistollingsbehandeling, wordt het risico op een nieuwe trombose of op een post-trombotisch syndroom gehalveerd.

Post-trombotisch syndroom

Het post-trombotisch syndroom wordt veroorzaakt, als de bloedklonter de aderkleppen beschadigt. De aderkleppen zorgen voor de terugvoer van bloed vanuit de voeten naar het hart. Door de beschadiging van de kleppen, kan het bloed van de onderbenen niet goed teruggevoerd worden naar het hart en blijft een deel staan in de onderbenen. Dit leidt tot de volgende post-trombotische symptomen in de benen:

  • chronische pijn
  • vermoeidheid
  • zwellingen
  • eczeem
  • spataders
  • ernstige huidzweren (in extreme gevallen)