Hoe kunt u zelf risico op infecties vermijden?

Een goede lichaamshygiëne helpt het risico op infecties bij een ingreep verkleinen. 

Algemene hygiëne

  • Was uw lichaam en haar de dag vóór de ingreep en ’s morgens op de dag van de ingreep, liefst onder de douche. Dit kan met gewone zeep en shampoo, tenzij de arts u andere instructies geeft.
  • Geef extra aandacht aan de huidplooien zoals oksels, liezen, navel en bilnaad en de ruimte tussen uw tenen. Spoel nadien goed af.
  • Droog u af met een schone handdoek.
  • Trek propere kledij aan.
  • Poets uw tanden de ochtend van de ingreep.

Vinger- en teennagels

Knip de nagels van uw vingers en tenen kort. Maak ze proper en vrij van nagellak. Draag geen kunstnagels op de dag van de ingreep.

Make-up en verzorgingsproducten

Breng geen make-up, bodylotion of deodorant aan.

Ontharing

Afhankelijk van de ingreep moeten bepaalde lichaamszones onthaard worden. U mag dit zelf doen, zo dicht mogelijk tegen de datum van de ingreep. Gebruik een ontharingscrème, ladyshave of tondeuse. Gebruik geen scheermesjes. Dit veroorzaakt kleine wondjes.

Juwelen/piercings

U mag geen ring, horloge, halsketting, armband, oorbellen, haarspelden en geen piercings dragen tijdens de ingreep. U laat deze het best thuis.

Contactlenzen

Voor een ingreep onder algemene verdoving mag u uw contactlenzen niet aanhouden. Bij een ingreep onder lokale of regionale verdoving mag dit wel. Draagt u contactlenzen? Meld dit aan de verpleegkundige die u voorbereidt op de ingreep. Breng in elk geval lenshouder en -vloeistof mee.