Wanneer moet je naar het ziekenhuis vertrekken?

Tussen de 37ste en 42ste zwangerschapsweek is je baby klaar om geboren te worden. Het begin van de bevalling is vaak onduidelijk. Wanneer moet je nu eigenlijk naar het ziekenhuis om te bevallen? Het is verstandig om contact op te nemen met de materniteit of binnen te komen in de volgende gevallen.

Het begin van weeën of contracties

Ergens tussen de 37ste en 41ste zwangerschapsweek is jullie baby klaar om geboren te worden en beginnen de contracties meestal spontaan. Het begin is vaak onduidelijk. Je hebt af en toe harde buiken of rugpijn, maar je kan nog prima het huishouden doen of rusten. Langzaam worden de weeën sterker en komen ze korter na elkaar. Er kunnen enkele uren over gaan voordat het duidelijk is dat de arbeid echt doorzet. Zo lang de contracties onregelmatig zijn, kan je rustig thuis afwachten. Als ze pijnlijker en regelmatiger worden (frequentie van om en bij de 5’ bij een eerste kindje en om en bij de 10’ vanaf een tweede kindje) of als je ongerust wordt, kom je beter naar het ziekenhuis.

Het breken van de vliezen

De arbeid kan ook beginnen met een scheur(tje) in de vliezen. Bij een grote scheur verlies je veel vruchtwater, bij een kleiner scheurtje zijn het kleine hoeveelheden. In beide gevallen of bij twijfel komen jullie best naar het ziekenhuis. Dan kunnen we aan de hand van een vaginale wisser met zekerheid zeggen of de vliezen gebroken zijn. Indien het vruchtwater gekleurd is (groen/bruin) is het belangrijk dat jullie zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen, dit kan een teken van stress bij de baby zijn.

 

Bij bloedverlies

  • Helder rood bloedverlies is altijd een reden om naar het ziekenhuis te komen.
  • Een klein beetje bruinverlies kan optreden na een vaginaal onderzoek of betrekkingen. Hierover hoef je je geen zorgen te maken.

Als je ongerust bent

Als er andere zaken zijn waarover je zorgen maakt, mag je altijd langskomen. We kijken jou en de baby dan even na en nemen contact op met de gynaecoloog.

Maak een afspraak