Bevallen met je eigen vroedvrouw

Op onze materniteit loopt in samenwerking met Geboortehuis Isis een project voor ziekenhuisbevallingen onder begeleiding van een zelfstandige vroedvrouw.

Dit project is opgestart om vrouwen die absoluut met hun zelfstandige vroedvrouw willen bevallen, de kans te geven dit in een veiligere omgeving te kunnen doen. Dit omdat we geloven dat elke bevalling een potentieel risico meedraagt waarbij op dat moment dringende hulp vereist is om de gezondheid van moeder en kind te garanderen. U bent dadelijk op de juiste plek zonder een tijdrovend en stresserend transport naar het ziekenhuis.

 

De arbeid en bevalling worden volledig door je eigen vroedvrouw opgevolgd.

Als alles probleemloos verloopt, komt er niemand van ons team aan te pas. Het doel is dan ook een poliklinische bevalling (je gaat na de bevalling terug naar huis), maar zo gewenst of nodig kan je ook nadien op de materniteit verblijven.

Indien er zich problemen voordoen (bv slechte harttonen, stress bij de baby, stilvallen geboorteproces, de schouders van de baby komen niet, vraag naar pijnstilling, hevig bloedverlies na de bevalling, moeilijke start van de baby), kan je vroedvrouw dadelijk ons team inschakelen.

Er is een ruimte met alle mogelijke faciliteiten om tijdens de arbeid de weeën op te vangen voorzien: huiselijke sfeer, dimbare lichten, relaxzetel, tv en muziekinstallatie, klimrek, bad, regendouche, relaxatiebal … Je kan ervoor kiezen in bed, bad of op een baarkruk te bevallen. Weet dat deze faciliteiten ook voorhanden zijn wanneer je met je gynaecoloog wenst te bevallen.

 

Indien u voor een ziekenhuisbevalling met uw zelfstandige vroedvrouw kiest, nodigen we u sowieso uit op de geboortewensraadpleging tussen 32 en 34 weken zwangerschapsduur. Hierop kan u uw belangrijkste wensen doorgeven en kunnen bepaalde medische acties die nodig zijn in probleemsituaties, toegelicht worden. Dit alles om een vlotte overdracht te garanderen, waarbij de patiënt enerzijds en de veiligheid van moeder en kind anderzijds centraal staan.

 

De voorwaarden zijn dezelfde als die voor een thuisbevalling of een bevalling in het geboortehuis: je baby wordt geboren tussen de 37ste en 41ste zwangerschapsweek, je bent zelf gezond, zwanger van een gezonde baby en je zwangerschap verloopt normaal zonder bijkomende risicofactoren.

In de onderstaande infobrochure vindt u de belangrijkste mogelijke redenen voor een overdracht naar ons team of situaties waarbij je niet met je eigen vroedvrouw als hoofdzorger kan bevallen. Kijk deze zeker na!

 

Foto's verloskamer voor zelfstandige vroedvrouwen

Klik op de afbeeldingen hieronder om een kijkje te nemen.