CT-scan

CT staat voor computertomografie. Het is een techniek waarbij dwarse doorsneden van delen van het lichaam worden gemaakt door middel van een röntgenbuis die rond de patiënt draait. De beelden worden met de computer uitgerekend en verwerkt. Zo kunnen opnames in verschillende vlakken en zelfs in 3D bekomen worden. Details van bot en weefsels zijn meer zichtbaar dan op klassieke RX-beelden. Bij de gebruikte X-stralendosissen is het risico voor u als patiënt minimaal.

Aangezien de menselijke foetus relatief gevoeliger is voor stralen is het wel belangrijk aan de staf te melden zo er mogelijkheid bestaat van zwangerschap.

Voorbereiding?

Het onderzoek gebeurt alleen op afspraak en op basis van een medisch voorschrift.  

Als u denkt zwanger te zijn, meld dit dan aan de verpleegkundige of de medische beeldvormer vóór de start van het onderzoek. In sommige gevallen stellen we het onderzoek uit of stellen we vervangende onder­zoeken voor. Als het onderzoek toch moet doorgaan, houden we uit voorzorg de blootstelling aan röntgenstralen zo beperkt mogelijk.

Hoe verloopt het onderzoek?

U wordt gevraagd om op de onder­zoekstafel plaats te nemen, meestal in rugligging. Terwijl u door een brede koepel schuift, worden er röntgenfoto’s gemaakt. Op het ogenblik van de opnames moet u rustig blijven liggen. Meestal vragen we u tijdens het nemen van de foto’s om even niet te ademen. Het CT-onderzoek duurt gemiddeld 15 minuten.

De resultaten?

U ontvangt een kaartje met webadres en een nummer waarop de beelden beschikbaar zijn van zodra de radioloog het verslag gemaakt heeft. De aanvragende arts ontvangt dit elektronisch of met de post.  Het duurt enkele dagen voor de resultaten verwerkt en overgemaakt zijn.

Alleen de aanvragende arts kan de onderzoeksresultaten met u bespreken.

Als u een aanwezigheidsattest nodig hebt voor uw werkgever, dan kunt u dit vragen aan de onthaalbalie van de dienst Radiologie. Dit geldt voor de duur van het onderzoek.

 
DEZE INFORMATIE IS ALGEMEEN. DE INFORMATIE DIE U VAN UW ZORGVERLENER  MAG VERWACHTEN, HOUDT REKENING MET UW SPECIFIEKE GEZONDHEIDSTOESTAND.

 

Maak een afspraak