Prikkels vermijden bij couveusebaby's

Uit onderzoek is gebleken dat ontwikkelingsgerichte zorg leidt tot een betere groei en ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s. Onze afdeling Neonatologie volgt hiervoor de principes van het FINE-programma (Family and Infant Neurodevelopmental Education).

  ‘Handen’ en ‘nestjes geven baby’tjes in een couveuse een geborgen gevoel. Deze vormen van begrenzing hebben een positief effect op de ontwikkeling van de baby.

Invloed van prikkels

Te vroeg geboren baby’s hebben nog behoefte aan de veiligheid en geborgenheid van de baarmoeder. Ze moeten de indrukken van een  nieuwe omgeving verwerken maar zijn daar nog niet klaar voor. Omdat ze zich voor prikkels zoals geluid en licht nog niet kunnen afsluiten, raken ze snel overprikkeld. Dat kan stress veroorzaken. Veel en vooral aanhoudende stress kan de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel  ongunstig beïnvloeden. Hierdoor kan het kind problemen ondervinden om op een positieve manier om te gaan met stress, niet alleen vlak na de geboorte, maar ook op latere leeftijd. 

Uit onderzoek is gebleken dat ontwikkelingsgerichte zorg leidt tot een betere groei en ontwikkeling van te vroeg geboren baby’s, een kortere beademing, minder lange sondevoeding en een kortere opname.

Prikkels vermijden

Het geluid van de monitors staat stiller en een geluidsmeter op de afdeling gaat in het rood als er te veel geluid is. 

Waak-en slaapritme van de baby respecteren

We volgen bij de zorg zo veel mogelijk het waak- en slaapritme van uw baby. Anders raakt uw baby uit balans.

Huid-op-huidcontact

De baby ligt het best meermaals per dag enkele uren op de blote huid bij mama of papa. Dat is goed voor de binding tussen ouder en kind en voor de borstvoeding, en het verbetert het slaappatroon van de baby. We stimuleren dit maximaal zodra de toestand van uw kindje het toelaat.

Comfortabele lighouding

Een te vroeg geboren baby heeft nog niet genoeg kracht om zelf een goede houding te vinden. Een comfortabele houding is van belang voor de zelfregulering van de te vroeg geboren baby. Daarmee bedoelen we dat de baby, in zekere mate, in staat is om zichzelf te troosten en rustiger te worden. Voor baby’s is het bijvoorbeeld prettig om in zijligging verzorgd te worden. We proberen hier maximaal rekening mee te houden.

Begrenzing

Begrenzing tijdens de verzorging vermindert de stress bij de pasgeboren baby. Met een kussen in de vorm van een hand of een ‘nestje’ zorgen we ervoor dat uw baby comfortabel ligt. Hij heeft bewegingsruimte maar toch begrensd, zoals in de baarmoeder. De baby vindt het prettig als hij met zijn handjes bij zijn mondje kan, zodat hij op de vingers kan sabbelen, of als hij zijn benen en armen naar zich toe kan trekken. Zo kan hij rustiger in slaap komen of wakker worden.

Lichaamstaal

We leren ouders om beter te begrijpen hoe hun kindje communiceert. Door samen te observeren leren we de lichaamstaal van uw kindje en hoe u uw baby het best kunt troosten en ondersteunen.