Draadloos bevallen met nieuwe CTG-monitor

Onze Materniteit heeft recent een draadloze CTG-monitor aangekocht. De harttonen van de foetus en de weeën van de aanstaande mama kunnen met het nieuwe toestel perfect gemonitord worden terwijl de mama vrij kan bewegen tijdens de arbeid.

Aurélie Moureau, hoofdvroedvrouw Materniteit: “Tot voor kort zaten mama’s voor de monitoring ‘vast’ via kabels aan het CTG-toestel of cardiotocograaf. Dankzij het nieuwe draadloze toestel hoeven mama’s niet in bed te blijven. We plaatsen twee banden rond het middel van de mama en brengen hieronder de transducers aan, die de harttonen van de baby en de weeënactiviteit registreren. Mama’s kunnen tijdens de monitoring gewoon rondwandelen, op de bal zitten, naar het toilet gaan. Vroeger was dit allemaal uitgesloten. Je moest voor elke monitoring om de zoveel tijd verplicht in bed liggen en dit telkens voor minstens een half uur. Nu kunnen mama’s in de verloskamer ook een bad nemen tijdens de monitoring want de transducers zijn waterbestendig. De baby kan voortdurend veilig worden gemonitord.”

Mobiel tijdens arbeid

“We gebruiken de draadloze monitor bij aanstaande mama’s die geen epidurale verdoving hebben en hun arbeid niet al liggend in bed willen doorbrengen. Zo kunnen we hen meer bewegingsvrijheid en comfort bieden en kunnen ze veel meer de arbeid doorbrengen op de manier die ze zelf willen.”

Veilige monitoring

Meer comfort dus maar zonder in te boeten aan veilige zorg! Integendeel, want dankzij de draadloze monitor kan de baby continu opgevolgd worden, ook als het verloskundig team de mama overbrengt naar het operatiekwartier voor een spoedkeizersnede. Een bijkomend en belangrijk veiligheidsvoordeel.

Monitoring van op afstand

Via het centraal monitoringsysteem, waarin het ziekenhuis al in 2014 heeft geïnvesteerd, kunnen artsen en vroedvrouwen ook vanuit de verpleegpost de informatie van de CTG-toestellen opvolgen. Dit gebeurt allemaal in real time. De gynaecoloog kan zelfs vanuit iedere werkplek binnen of buiten het ziekenhuis de arbeid van zijn patiëntes van nabij opvolgen!