Endoscopie in Medisch Centrum Aarschot volledig vernieuwd

Medisch Centrum Aarschot heeft op 4 februari een volledig vernieuwde endoscopieafdeling geopend. De afdeling, waar inwendige kijkonderzoeken gebeuren, beschikt over twee hoogtechnologisch uitgeruste onderzoekslokalen en twee ruime patiëntenkamers.

 De ingrijpende renovatie vergroot het comfort voor patiënten en is het sluitstuk van een hele reeks eerdere investeringen in nieuw medisch materiaal. Medisch Centrum Aarschot startte met de renovatie van de endoscopieafdeling in het najaar 2015. Op endoscopie komen patiënten voor een inwendig kijkonderzoek van bv. de maag, darmen of longen.  Endoscopische onderzoeken gebeuren steeds meer in dagopname. Ook de screening op dikkedarmkanker deed het aantal coloscopieën in ons dagziekenhuis fors toenemen, met meer dan twintig procent in minder dan drie jaar tijd. Een uitbreiding en modernisering van de endoscopieafdeling drongen zich op om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar dit type onderzoek.

Patiënten zullen voornamelijk meer comfort ondervinden wanneer ze op onderzoek komen op de vernieuwde endoscopieafdeling. Twee ruime patiëntenkamers bieden samen plaats voor zes patiënten. Er zijn toiletten met wastafel en kluisjes waarin patiënten hun persoonlijke bezittingen kunnen opbergen.  

De afdeling kreeg een extra onderzoekslokaal en beschikt nu over twee ruime endoscopielokalen. Dankzij de komst van een derde gastro-enteroloog kan de endoscopieactiviteit verder uitbreiden. De gerenoveerde afdeling voldoet aan alle strikte normen van veilig en hygiënisch werken. In een nieuwe en aparte reiniging- en ontsmettingsruimte worden de endoscopen gereinigd en gedesinfecteerd in professionele wasmachines en nadien in een droog- en bewaarkast opgeborgen.

Dr. Renilde Kums, gastro-enteroloog in Medisch Centrum Aarschot: “We hebben de laatste jaren grote inspanningen geleverd voor inwendige onderzoeken door de aankoop van allerlei materialen, zoals de meest geavanceerde endoscopen, professionele wasmachines, een droog- en bewaarkast voor endoscopen, en dit om tegemoet te komen aan de steeds strengere eisen die de overheid stelt aan ziekenhuizen inzake veiligheid en hygiëne.”