Huiselijk bevallen met je eigen vroedvrouw in het ziekenhuis

Terwijl de meeste zwangere vrouwen graag onder leiding van hun eigen gynaecoloog in ons ziekenhuis bevallen, biedt ons ziekenhuis nu ook een veilig alternatief voor de kleine groep die kiest voor een thuisbevalling of een bevalling in een geboortehuis. Zij kunnen met hun eigen vroedvrouw in het ziekenhuis terecht voor een bevalling in huiselijke sfeer. Daarvoor is een aparte verloskamer ontworpen.

Bevallen in een gezellige verloskamer die ingericht is als je eigen woonkamer? En tegelijkertijd de veiligheid van een ziekenhuisbevalling behouden? Deze combinatie is sinds oktober mogelijk in ons ziekenhuis. We starten in samenwerking met Geboortehuis Isis met een proefproject voor ziekenhuisbevallingen onder begeleiding van een zelfstandige vroedvrouw.

Annemie Inion, vroedvrouw en coördinator Geboortehuis Isis: “Bij thuis- of geboortehuisbevallingen moet er altijd een ‘plan B’ zijn voor als er iets misgaat. Meer en meer vrouwen die bewust kiezen voor een natuurlijke bevalling bij een eigen vroedvrouw, wensen de veiligheid van een snelle en optimale opvang van moeder en baby bij onverwachte problemen. Onze zelfstandige vroedvrouwen kunnen voortaan natuurlijke bevallingen begeleiden op de materniteit van RZ Heilig Hart Tienen in een voor hen speciaal ingerichte ruimte. Je hebt er de huiselijke sfeer van een thuisbevalling met plantjes, sfeerverlichting, mooie wandgrote foto’s, een relaxzetel, tv- en muziekinstallatie … Alle faciliteiten om tijdens de arbeid de weeën op te vangen zijn aanwezig, zoals een klimrek, bad, regendouche en relaxatiebal. Vrouwen kunnen ervoor kiezen om in bed, bad of met de baarkruk te bevallen. Na de bevalling en als alles goed verloopt, kunnen moeder en baby al na enkele uren naar huis en begeleiden wij hen thuis verder. De voorwaarden voor een ziekenhuisbevalling met je eigen vroedvrouw zijn dezelfde als die voor een thuisbevalling of een bevalling in het geboortehuis: je baby wordt geboren tussen de 37e en 42e zwangerschapsweek, je bent gezond en zwanger van een gezonde baby en je zwangerschap verloopt normaal.”

Aurélie Moureau, hoofdvroedvrouw RZ Heilig Hart Tienen: “Het voordeel van een ziekenhuisbevalling met de hulp van je eigen vroedvrouw is dat je een vertrouwd persoon bij je hebt en, indien nodig,  medisch specialistische opvang onmiddellijk mogelijk is zonder tijdverlies door transport. Je vroedvrouw volgt je volledige arbeid en bevalling op. Als alles normaal verloopt, komen er geen vroedvrouw of gynaecoloog van ons ziekenhuis bij te pas. Als er tijdens de arbeid of bevalling een probleem is, neemt ons team  van gynaecologen en vroedvrouwen de bevalling onmiddellijk over zonder een tijdrovend en stresserend transport naar het ziekenhuis. Dit kan het geval zijn als de harttonen van de baby niet meer optimaal zijn, bij verhoogde bloeddruk of bij overmatig bloedverlies. Ook als de hulp van een anesthesist nodig is, bijvoorbeeld voor een pijnloze bevalling,  is een snelle overname mogelijk. Om de veiligheid van moeder en baby te garanderen werden strikte voorwaarden overeengekomen. Voor ontslag zal een van onze kinderartsen de baby ook onderzoeken.”