Internationale Dag van het Bedplassen

Vandaag is het de Internationale Dag van het Bedplassen. Bedplassen is een veelvoorkomende medische aandoening en kan ernstige gevolgen hebben voor het gevoel van eigenwaarde en emotioneel welzijn en het dagelijks functioneren van kinderen.

Bedplassen komt vaak voor bij kinderen: 5 à 10% van de 7-jarigen plast regelmatig in bed. Zelfs tieners en volwassen kunnen er nog last van hebben. Bedplassen is niemands schuld en het probleem zou zonder schuld- of schaamtegevoelens binnen het gezin of met de huisarts besproken moeten kunnen worden. De gevolgen worden echter vaak onderschat en gebagatelliseerd, waardoor meestal geen hulp wordt gevraagd en dus ook niet wordt aangeboden.

Experts vragen meer begrip voor "bedplassen" als medische aandoening. In de meeste gevallen is bedplassen een complexe medische aandoening door een te hoge urineproductie 's nachts of een verminderde blaascapaciteit. Het niet wakker worden kan ook een oorzaak zijn. 

Het thema van de World Bedwetting Day 2019 is: 'Tijd voor actie', omdat men zich ervan bewust is dat er veel meer kan worden gedaan om kinderen die in hun bed plassen te diagnosticeren en te behandelen.

Meer info op www.worldbedwettingday.com of www.drogenachten.be