Naar een nieuw elektronisch patiëntendossier

De komende jaren gaat ons ziekenhuis alle patiëntengegevens beheren in een nieuw elektronisch patiëntendossier. Het ziekenhuis koos voor het softwarepakket KWS van de firma nexuzhealth, dat onder meer ook in UZ Leuven, AZ Diest en Heilig Hart Leuven wordt gebruikt.

Zo kunnen in de nabije toekomst alle specialisten over de ziekenhuismuren heen makkelijk en veilig informatie over hun patiënten delen. Op woensdag 20 juni werd de overeenkomst met nexuzhealth ondertekend.

“Stel: op weg naar zee raak je betrokken in een verkeersongeval. Op de Spoedgevallen in Brugge openen ze met één klik je dossier, ze hebben meteen alle medische info over jou en er gaat geen kostbare tijd verloren. Dat is het grote voordeel van een gedeeld elektronisch patiëntendossier”, legt algemeen directeur dr. Hans Struyven uit. 

“Dankzij het nieuwe elektronische patiëntendossier hebben onze zorgverleners direct toegang tot alle patiëntengegevens die in andere ziekenhuizen en zorginstellingen aanwezig zijn. Dat bevordert de veiligheid van de zorg. In het nieuwe softwarepakket komt ook een patiëntenportaal waarin de patiënt een beveiligde toegang krijgt tot informatie uit zijn dossier: denk maar aan afspraken, verslagen, ontslagbrieven, onderzoeksresultaten, vragenlijsten, beelden. Het bezoek aan een ziekenhuis kan dus op de meest optimale manier verlopen en dubbele onderzoeken kunnen bijvoorbeeld worden vermeden”, gaat dr. Struyven verder. 

RZ Heilig Hart Tienen heeft bijna 20 jaar lang op eigen houtje en als een van de eerste in het ziekenhuislandschap een elektronisch patiëntendossier volledig op maat ontwikkeld. “We zijn fier op wat we in het verleden hebben gerealiseerd. Maar met het oog op alle voordelen van een geïntegreerd gedeeld dossier hebben we beslist het bestaande systeem te vervangen. Het is een toekomstgerichte stap. Digitale communicatie via een gedeeld patiëntendossier wordt de norm in de zorg.” 

De keuze viel na een openbare aanbesteding op het softwarepakket KWS dat in UZ Leuven werd ontwikkeld. Het KWS wordt al sinds 2011 in verschillende Vlaamse ziekenhuizen gebruikt. Sinds 2016 staat de firma nexuzhealth in voor de verdere ontwikkeling en implementatie van het KWS in andere ziekenhuizen. Dit zijn er ondertussen 27, de helft van de Vlaamse ziekenhuizen. En straks met RZ Heilig Hart Tienen erbij ook in allevier ziekenhuizen van het netwerk Oost-Vlaams-Brabant.

Dr. Hans Struyven: “We sluiten met KWS aan bij het netwerk van de nexuzhealth-ziekenhuizen en kunnen zo de gegevens van onze patiënten over de ziekenhuismuren heen delen op een beveiligde manier. De overstap wordt voor ons ziekenhuis een van de grote uitdagingen de komende jaren. Op woensdag 20 juni hebben we het contract met nexuzhealth ondertekend. In totaal zal de implementatie vier jaar in beslag nemen.”

dr. Anne Beyen en Guido Poffé (bestuurders RZ Heilig Hart Tienen), Gertie Delande (CEO nexuzhealth) en dr. Hans Struyven (algemeen directeur RZ Heilig Hart Tienen)