Nieuwe MUG-wagen

Ons ziekenhuis heeft een nieuwe MUG-wagen in gebruik genomen. De vorige MUG-wagen had na acht dienstjaren zijn beste tijd gehad. Het spoedteam is bijzonder tevreden met de nieuwe aanwinst.

De nieuwe MUG-wagen is net als de vorige een Volvo XC-70 met vierwielaandrijving. Het voertuig werd volledig omgebouwd tot een MUG-wagen met een verstevigde onderkant en extra krachtige remmen. “Geen overbodige luxe om gelijk welk terrein in gelijk welke weersomstandigheden vlot en veilig te kunnen bereiken,” zegt hoofdverpleegkundige Spoedgevallen, Guido Mombaers. “Ons team is ook erg tevreden over de inrichting van de nieuwe MUG-wagen. Vooral de uittrekbare kofferschuif is heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk om snel je materiaal te pakken.”

Hoofdurgentiearts dr. Tine Crits: “Onze MUG is uitgerust met de nieuwste technologie en voorzien van een speciale GPS die kan worden geprogrammeerd in de 100-centrale. Als de 100-centrale een oproep uitstuurt, ontvangt de wagen een signaal met het adres en wordt de route automatisch berekend. We hoeven dus zelf niet langer adresgegevens in de gps te tikken. Zo zijn we sneller bij de patiënt. Voor 90% van de MUG-oproepen lukt het ons om tussen de 7 à 12 minuten ter plaatse te zijn. Dit hangt natuurlijk af van de plaats waar we naar toe moeten en van het verkeer en de weersomstandigheden. Voor MUG-oproepen in Tienen stad zelf, zijn we in minder dan 5 minuten ter plaatse. Ons MUG-gebied strekt zich echter tot diep in Wallonië uit. Jodoigne lukt nog op 10 minuten maar als we naar Orp-Jauche moeten zijn we toch 20 minuten onderweg.”

In 2015 moest onze MUG 1136 keer uitrukken, dat zijn gemiddeld een drietal interventies per dag.

Ons ziekenhuis kon voor de nieuwe MUG-wagen rekenen op een schenking van het Tiense metaalbedrijf Affilips NV, dat ook al andere maatschappelijke projecten in de regio steunde, waaronder de vzw Huis in de Stad of het Rode Kruis Tienen.