RZ Heilig Hart Tienen fietst Ronde van Vlaanderen

Van 23 tot 27 april neemt ons ziekenhuis voor de vijfde keer deel aan de Week van de Valpreventie. Tijdens deze week vestigen ergotherapeuten en kinesitherapeuten extra aandacht op het verhoogde risico op een val bij senioren.

Het thema van dit jaar is, net zoals de vorige editie, ‘Blijf in beweging, doe het veilig! De focus ligt op actief bezig zijn en dit op een veilige manier. Om oudere patiënten te sensibiliseren over valpreventie en het belang van beweging organiseert RZ Tienen tal van activiteiten.

We dagen de patiënten op de afdelingen Acute Geriatrie, Geriatrie 1 en Sp-Locomotorisch uit om samen de Ronde van Vlaanderen te fietsen. De kilometers die de patiënten die week afleggen tijdens hun kinesitherapiesessies worden samen opgeteld. Deze zetten we uit op een kaart met het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Zo kunnen ze heel de week volgen hoe ver ze al zitten en hoeveel kilometer ze nog moeten afleggen.

De geriatrische afdelingen nemen het onderling tegen elkaar op in een battle. De afdeling die op het einde van de week de meeste kilometers gefietst heeft, wint de Ronde van Vlaanderen.

Daarnaast vestigen we ook de aandacht op het belang van veilig schoeisel. De ergotherapeuten en kinesitherapeuten controleren gedurende deze week de schoenen van de patiënten. Elke geriatrische patiënt die veilige schoenen aanheeft, krijgt een lange schoenlepel cadeau.  Zo wordt het nog makkelijker om veilige schoenen aan te trekken.