RZ Tienen deelt Zakjes Troost uit bij overlijden van palliatieve patiënten

Een naaste verliezen in het ziekenhuis is een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokken partijen. Daarom ging RZ Tienen vorig jaar van start met het uitdelen van Zakjes Troost: unieke zakjes met voorwerpen en kaartjes die het rouwproces ondersteunen. Omdat de Nederlandstalige Zakjes Troost een grote meerwaarde bleken voor familie en naasten van overleden patiënten, wordt het project nu ook in het Frans gelanceerd onder de noemer “Un petit geste de réconfort”. 

Hilde Swinnen, jarenlang verpleegkundige in het RZ Tienen en actief in de werkgroep palliatieve zorg, kwam met het idee: “Ik wou de familieleden iets tastbaar geven nadat hun dierbare er niet meer was. Uiteindelijk kwam ik op het idee om een Zakje Troost te maken met vijf voorwerpen in die een diepere betekenis hebben en een persoonsgebonden gevoel oproepen dankzij begeleidende tekstjes: een theelichtje, een vaasje, zakjes thee, een steen en een boomstammetje (kaart- /fotohouder). Daarnaast zitten er ook nog 8 kaartjes bij die verwijzen naar de voorwerpen. Voor de foto’s en de lay-out van de kaartjes kon ik rekenen op collega Monique Beullens en de dienst Communicatie van het ziekenhuis. Elk Zakje Troost maken we met veel zorg. Geen enkel zakje is identiek zoals ook elk rouwproces uniek is. De directie van RZ Tienen ging onmiddellijk mee in ons verhaal. Dankzij hun financiële tussenkomst konden we starten.” 


Karen Ceunen van het Palliatief Support Team coördineert het project: “Toen we de Zakjes Troost verdeelden, merkten we dat ze warm onthaald werden en het idee om ook een Franstalige versie te maken ontstond. Voor de vertaling konden we rekenen op familie en vrienden. Dankzij de steun van Stichting tegen Kanker kunnen we vanaf vandaag dan ook Franstalige Zakjes troost uitdelen.”   


Ook verpleegkundigen zien dat het project een positieve impact heeft: “Ik vind de Zakjes Troost een grote meerwaarde. Het maakt het gemakkelijker voor ons om ons medeleven te tonen. Ik vond het altijd wat vreemd als de familie vertrok: wat zeg je nog? Hoe neem je afscheid? Door iets tastbaar af te geven, neem je de ongemakkelijkheid een beetje weg. Ook merk je aan de naasten dat ze zo’n gebaar appreciëren”, aldus verpleegkundige Ronald Dams.