RZ Tienen wint NIAZ Jaarprijs 2017

Met de Jaarprijs bevordert het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg het delen van goede voorbeelden om de zorg steeds verder te verbeteren. De inzending van ons ziekenhuis is gisteren in het Nederlandse Delft uitgeroepen tot winnaar van de allereerste NIAZ Jaarprijs.

De jury was vol lof over de manier waarop ons ziekenhuis medewerkers, patiënten en bezoekers betrekt bij het naleven van de vereisten voor veilige en kwalitatieve zorg.

De inzending van ons ziekenhuis is gisteren in het Nederlandse Delft uitgeroepen tot winnaar van de allereerste NIAZ Jaarprijs. Afdelingshoofd Kwaliteit & Procesoptimalisatie Joeri Dejaeger en communicatiemanager Karla Venken wisten met hun duopresentatie de NIAZ-jury te overtuigen. 

Met een gemiddelde score van 8,54 liet RZ Heilig Hart Tienen grote ziekenhuizen als UZ Gent, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Nijmegen) en Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam) achter zich. Behalve felicitaties ontving de delegatie van RZ Heilig Hart Tienen ook een cheque van 10.000 euro uit de handen van NIAZ-voorzitter Kees Van Dun.

Onze inzending

Joeri Dejaeger: “Wij kozen een educatieproject over de essentiële kwaliteitsnormen waaraan het ziekenhuis in élk domein van de zorg moet voldoen om accreditering te kunnen behalen. Het zijn richtlijnen voor bijvoorbeeld infectiepreventie, patiëntenidentificatie, medicatieveiligheid, medische apparatuur, het voorkomen van doorligwonden, valpreventie of veilig injecteren.” 

“In aanloop naar onze NIAZ-audit (juni 2017) hebben we samen met de kwaliteitsteams een brede sensibiliseringscampagne uitgewerkt om ervoor te zorgen dat alle ziekenhuismedewerkers deze essentiële kwaliteitsnormen perfect kennen en altijd en overal uniform toepassen. Tegelijk vinden we het belangrijk om ook onze patiënten en bezoekers te betrekken bij het naleven van deze standaardvereisten voor veilige en kwalitatieve zorg”, aldus Karla Venken.

Over de NIAZ Jaarprijs

De NIAZ Jaarprijs is de eerste Vlaams-Nederlandse kwaliteitsprijs voor zorginstellingen. NIAZ wil hiermee de verbetering van de kwaliteit in de gezondheidszorg ondersteunen en inspirerende voorbeelden delen. NIAZ vroeg al zijn aangesloten Vlaamse en Nederlandse zorginstellingen om hun verbeteringen te delen voor de NIAZ Jaarprijs 2017. 57 zorginstellingen uit Nederland en Vlaanderen zonden initiatieven in. Het publiek koos online de tien finalisten. Deze zorginstellingen, waarvan vier Vlaamse en zes Nederlandse, presenteerden gisteren hun project voor een zevenkoppige jury, samengesteld met experten uit de gezondheidszorg. Een spannende finale waarin RZ Heilig Hart Tienen beloond werd met de Jaarprijs!

Enkele mooie commentaren van juryleden

Dr. Hans Fiolet (directeur Patiëntenzorg Maastricht Universitair Medisch Centrum+): “Geweldig als je zelfs Marco Borsato als inspiratiebron kunt gebruiken! Ze zijn met veel humor de campagne ingegaan en die humor heeft geholpen. Het is voor een zorgorganisatie van deze omvang ook een ongekende prestatie dat ze het beoogde resultaat ook daadwerkelijk hebben neergezet in de kwaliteitsaudit.” 

Ann De Maere (algemeen directeur AZ Oudenaarde): “Ik vond de aanpak bijzonder origineel. Ze zijn erin geslaagd om de uitdagingen die een NIAZ-accreditatie met zich meebrengt als een opportuniteit te beschouwen en heel uitdagend in de hele organisatie te formuleren. Patiënten en bezoekers werden ook betrokken, dat vond ik heel sterk. De campagne was ook bijzonder resultaatgericht en is succesvol gebleken, kortom een echt succesverhaal.”

Presentaties deelnemende ziekenhuizen

Op https://jaarprijs.niaz.nl/ kunt u alle tien presentaties bekijken.

Foto's: uitreiking met NIAZ-voorzitter Kees Van Dun