Vernieuwde endoscopie geopend

Ons ziekenhuis heeft op 14 januari een volledig vernieuwde endoscopieafdeling geopend op Campus Mariëndal. De afdeling, waar inwendige kijkonderzoeken gebeuren, beschikt voortaan over twee hoogtechnologisch uitgeruste onderzoekslokalen en een ruime patiëntenzaal.

De ingrijpende renovatie vergroot het comfort voor patiënten en is het sluitstuk van een hele reeks eerdere investeringen in nieuw medisch materiaal. De renovatie van de endoscopieafdeling startte in het najaar 2015. Op endoscopie komen patiënten voor een inwendig kijkonderzoek van bv. de maag, darmen of longen. Patiënten zullen voornamelijk meer comfort ondervinden wanneer ze op onderzoek komen. Op de vernieuwde endoscopieafdeling is een ruime en aangename patiëntenzaal en aparte ruimte met kleedhokjes, toiletten met wastafel en kluisjes voor hun persoonlijke bezittingen.

De afdeling kreeg een extra onderzoekslokaal en beschikt nu over twee ruime endoscopiezalen die ingericht zijn met medische gassen en anesthesietoestel. Hierdoor kunnen, indien nodig, onderzoeken onder plaatselijke of algemene verdoving in de endoscopiezaal zelf gebeuren in aanwezigheid van de anesthesist. In het verleden kon dit niet en moest men de patiënt hiervoor naar het operatiekwartier overbrengen. De gerenoveerde afdeling endoscopie voldoet aan alle strikte normen van veilig en hygiënisch werken. In een nieuwe en aparte reiniging- en ontsmettingsruimte worden de endoscopen gereinigd en gedesinfecteerd in professionele wasmachines en nadien in een droog- en bewaarkast opgeborgen.

Dr. Michel Vandewoude, afdelingshoofd Gastro-enterologie: “We hebben de laatste jaren grote inspanningen geleverd voor inwendige onderzoeken door de aankoop van allerlei materialen, zoals de meest geavanceerde endoscopen, professionele wasmachines, een droog- en bewaarkast voor endoscopen, en dit om tegemoet te komen aan de steeds strengere eisen die de overheid stelt aan ziekenhuizen inzake veiligheid en hygiëne.”

Endoscopische onderzoeken gebeuren steeds meer in dagopname. Ook de screening op dikkedarmkanker deed het aantal coloscopieën in ons dagziekenhuis fors toenemen, met meer dan twintig procent in minder dan drie jaar tijd. Een uitbreiding en modernisering van de endoscopieafdeling drongen zich op om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar dit type onderzoek.