Vernieuwde operatiezaal in gebruik genomen

In het operatiekwartier van Campus Mariëndal werd een volledig gerenoveerde zaal in gebruik genomen. De werkzaamheden gingen midden juni van start. Aan de investering hangt een prijskaartje van 650.000 euro.

De gloednieuwe operatiezaal voldoet aan de strengste normen voor luchtkwaliteit en beschikt over de modernste digitale toepassingen. 

De gerenoveerde operatiezaal is uitgerust met hoogkwalitatief materiaal, van operatietafel, -lampen en –pendels tot high definition medische beeldschermen. Die hangen aan uittrekbare pendels en zorgen ervoor dat iedereen in de operatiezaal de ingreep van heel nabij kan volgen. Een derde HD-scherm is in de wand geïntegreerd en hierop kunnen eerder gemaakte onderzoeksbeelden geprojecteerd worden tijdens de ingreep.

Normen luchtkwaliteit

Boven de operatietafel werd in het plafond een luchtbehandelingsysteem geplaatst dat voortdurend schone lucht in de ruimte boven het operatiegebied blaast via een laminaire luchtstroom. Hierdoor krijgen bacteriën geen kans. Dr. Ivan Kerschaever, diensthoofd Operatiekwartier: “Luchttechnisch is de nieuwe zaal de meest performante van ons ziekenhuis. Om die reden zullen hier vooral orthopedische ingrepen zoals prothesechirurgie gebeuren. Om stofdeeltjes maximaal te kunnen weren, ontbreken kasten of horizontale vlakken. Het openen en sluiten van deuren verloopt geautomatiseerd, zodat de luchtdruk constant blijft in de operatiezaal.

Moderne digitale toepassingen

De centrale bediening van de technieken, zoals verlichting, verluchting, temperatuur, luchtdruk en zonnewering, gaat via een centraal aanraakscherm in de wand. Luchtdruk en temperatuur worden continu geregistreerd en gaan in alarm bij eventuele overschrijding van de grenswaarden."

Een laatste technisch snufje dat werd voorzien: de chirurgen kunnen hun favoriete muziek via bluetooth in de zaal afspelen. “Niet onbelangrijk voor een harmonieus evenwicht in het hoofd van de chirurg tijdens de operatie”, aldus dr. Kerschaever.