Wall-E maakt medicatiedistributie veiliger

Op 6 december kreeg onze apotheek een belangrijk pakket. Niet van
Sinterklaas, maar wel van het farmaceutische bedrijf Baxter, een Nederlands bedrijf dat onder andere medicatierobots levert. .
De nieuwe medicatierobot, die officieel ‘Proud’ heet maar in de apotheek omgetoverd is tot ‘Wall-E’, maakt de distributie van medicatie sneller en veiliger.
Hoofdapotheker Mathijs Lazeure
Hoofdapotheker Mathijs Lazeure

Hoofdapotheker Mathijs Lazeure: “In de apotheek werken we al 12 jaar met een medicatierobot. Dat is best lang, ons ziekenhuis was daarin een echte voorloper. Maar na al die tijd begon de kast slijtage te vertonen. Tot nu moesten we van elk medicatiezakje ook manueel controleren of het juiste pilletje en het juiste aantal erin zat.” 

“De nieuwe robot is een stuk sneller en ook veiliger. In het proces zijn meer controlestappen ingebouwd via scanning. We hebben ook ter vervanging van de manuele controle een toestel aangekocht dat elk zakje screent op vorm, kleur en aantal. Zo herleiden we de foutenmarge tot een minimum. Wat wel nodig blijft, is het ontblisteren van de medicatie voordat de robot die unit-dose kan verpakken. Daar zijn we dagelijks toch een uur mee zoet. De robot heeft ook voordelen voor de verpleegafdelingen en de patiënten. Naast een professionelere lay-out, kunnen we meer klinische boodschappen op de zakjes verwerken. Zo staat er nu al de indicatie pletbaar of niet pletbaar. Volgend jaar willen we tijdsafhankelijke medicatie merken op de zakjes. In de toekomst kunnen we de zakjes voorzien van een 2D-matrix om bedside scanning toe te laten.”

Medewerkers Nabil en Griet bij de nieuwe medicatierobot
Medewerkers Nabil en Griet bij de nieuwe medicatierobot