Borstkankerpatiënten positief over Re-Fitprogramma

‘En nu? Wat gebeurt er nu?’ is een veel voorkomende vraag na de behandeling van borstkanker. Patiënten die na de afloop van chemotherapie genezen worden verklaard, hebben vaak nog een lange periode van herstel voor de boeg. Om hen hierbij te helpen, biedt RZ Tienen het Re-Fitprogramma aan.

Voor veel vrouwen die herstellen van borstkanker is extra begeleiding welkom: de nabehandeling van kanker brengt veel ongemakken met zich mee. “Na het opstarten van de antihormoontherapie voelde elke dag als een uitdaging, waarin ik de bijwerkingen moest trotseren.”, getuigt Greet Costermans, die borstkanker overwon.

Dr. Lotte Claes, gynaecoloog aan RZ Tienen: “Na de ingreep en de chemotherapie of bestralingen verminderen de ziekenhuis- en artsenbezoeken en moeten patiënten op zoek naar een nieuw evenwicht. Het zwaarste deel van de behandeling zit erop, de berg is beklommen, de hindernissen gehaald. Nu moeten ze de berg afdalen, terug naar de bewoonde wereld. Een wereld die begrijpt dat ze ernstig ziek zijn geweest, maar soms niet doorheeft dat ze nog met problemen worstelen.”

Bijwerkingen tegengaan

Bijwerkingen van de nabehandeling - die minstens vijf jaar duurt- variëren van gewrichtspijnen en spierkrampen tot emotionele uitbarstingen en depressie. Om de fysieke bijwerkingen tegen te gaan, komen deelnemers van het Re-fitprogramma twee keer per week samen om in groep te trainen op uithouding, kracht en conditie, onder begeleiding van een bewegingsdeskundige en op eigen tempo. Daarnaast informeert en helpt een psycholoog hen om met de emotionele uitdagingen om te gaan. Wat minstens zo belangrijk blijkt, is de steun die patiënten bij elkaar vinden en de energie die ze halen uit de gesprekken. Greet Costermans: “Het meest fantastische aan Re-Fit is dat er naar elkaar geluisterd wordt. Dat gevoel heb ik niet altijd in de omgang met mensen die geen lotgenoot zijn. Je krijgt steun, ontdekt tips en deelt ongerustheden. Het meeleven met elkaar is geweldig!”.

“We merken op dat patiënten over een drempel heen moeten om te starten met het Re-Fitprogramma”, zegt dr. Claes. “Vrouwen die herstellen van borstkanker zijn vaak erg onzeker, komen weinig buiten of durven zich niet in een groep te vertonen. Terwijl dit vaak is wat ze nodig hebben om de draad op te pikken en opnieuw te functioneren in de ‘harde’ buitenwereld. En om weer te kunnen genieten van het leven.”

Het Re-Fit programma van RZ Tienen is toegankelijk voor alle borstkankerpatiënten die in Tienen of elders behandeld werden.

Lees meer op onze pagina over borstzorg of in de folder over het Re-Fitprogramma