Nieuwe steenverbrijzelaar in steenkliniek

Patiënten met nierstenen kunnen in de Steenkliniek Hageland terecht voor een snelle en adequate behandeling. De steenkliniek is een samenwerking van RZ Tienen en AZ Diest en beschikt op de Tiense campus over een nieuwe steenverbrijzelaar.

Nierstenen zijn een veel voorkomende en pijnlijke aandoening. Meer dan één op de tien Belgen krijgt ooit last van nierstenen. En dit aantal blijft gestaag stijgen. Steenvorming wordt in de hand gewerkt door ongezonde voedingsgewoonten en zwaarlijvigheid.

Oprichting steenkliniek

Om niersteenpatiënten een snelle en juiste behandeling dicht bij huis te bieden, hebben de urologen van RZ Heilig Hart Tienen en AZ Diest recent de Steenkliniek Hageland opgericht. De expertise en kennis op het vlak van niersteenzorg zijn hier geconcentreerd en patiënten kunnen er terecht voor verschillende soorten niersteenbehandelingen. Het ziekenhuisnetwerk Oost-Vlaams-Brabant beschikt zo over een tweede steenkliniek voor de ruime Hagelandse regio, naast die van UZ Leuven.

Diensthoofd Urologie dr. Jan Van Nuffel: “In de steenkliniek kunnen patiënten met nier- en urineleiderstenen terecht voor snelle en gespecialiseerde zorg. Van onderzoek en diagnose tot verschillende behandelingsmogelijkheden zoals verbrijzeling of verwijdering van stenen. We doen vaak een uitgebreidere screening om na te gaan wat de oorzaak is van de nierstenen. We bieden patiënten ook de mogelijkheid om zich voor een steenpreventiedieet te laten begeleiden door een diëtist.”

Nieuwe verbrijzelaar

De steenkliniek heeft recent geïnvesteerd in een nieuwe steenverbrijzelaar. In december werd het toestel in gebruik genomen op de campus Mariëndal in Tienen. “De Dornier Delta is een zeer performant toestel. Door middel van röntgenstralen en/of echografie wordt de steen in het lichaam opgezocht. Vervolgens wordt de patiënt zó geplaatst dat de steen zich in het brandpunt van de electromagnetische schokgolven bevindt. De beeldvormingsmodule is bij ons nieuw toestel volledig in het toestel geïntegreerd. Door het gecombineerd gebruik van radiografische en echografische beeldvorming kan de stralingsbelasting voor de patiënt sterk gereduceerd worden”, aldus dr. Jan Van Nuffel.

De urologen van RZ Heilig Hart Tienen en AZ Diest zijn eerder vorig jaar samengegaan in de Associatie Urologie Hageland. Patiënten kunnen bij hen terecht op de campussen in Tienen, Diest en Aarschot.

Meer info over nieraandoeningen