Ballondilatatie

Bij een ballondilatatie wordt het letsel in de slagader open geblazen met een ballon om zo de vernauwing van het bloedvat grotendeels op te heffen. Een ballondilatatie is veel minder belastend dan de klassieke operaties (endarterectomie of bypass). Daarom geniet een ballondilatatie momenteel de voorkeur om een vernauwing te behandelen. Een ballondilatatie is vandaag een routinebehandeling, omdat het medisch materiaal de laatste jaren technisch sterk geëvolueerd is.

Wanneer is een ballondilatatie aangewezen?

Het soort letsel en de plaats in de slagader bepalen of het letsel in aanmerking komt voor een ballondilatatie. Helaas komen niet alle letsels en niet alle plaatsen in het lichaam in aanmerking voor deze behandeling.

Ingreep

  • De ingreep gebeurt vaak nog onder volledige of locoregionale verdoving (via een epidurale prik in de rug) voor het comfort van de patiënt. Technisch gezien kan de ingreep perfect onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Het probleem is echter de zeer variabele duur van de ingreep gaande van dertig minuten tot drie uren.
  • De arts brengt de ballon in de slagader om het letsel open te blazen en zo de vernauwing van het bloedvat grotendeels op te heffen. 
  • Als de vernauwing nog te groot is na passage met de ballon, kan er aanvullend een stent geplaatst worden om het bloedvat definitief open te houden.