Verplichte quarantaine na terugkeer uit een rode zone.

Vanaf 31 december verstrengen opnieuw de regels na terugkeer uit een rode zone na een verblijf van meer dan 48 uur.

Vanaf 31 december moet iedereen die terugkeert uit een rode zone en daar meer dan 48 uur heeft verbleven verplicht in quarantaine voor minstens 7 dagen. Zij zullen ook een coronatest moeten ondergaan op dag 1 (vanaf 2 januari) en dag 7 na terugkeer. Alleen als men na 7 dagen een negatieve PCR-test aflegt, mag men uit quarantaine. De maatregel geldt voor Belgen en niet-Belgen en duurt minstens tot 15 januari.  

 

In een beperkt aantal gevallen geldt een uitzondering: 

  • voor wie een kritische functie in een essentiële sector werkt, met een attest van de werkgever,
  • buitenlandse studenten die hier studeren mogen hun quarantaine onderbreken om een examen af te leggen, 
  • voor wie om professionele redenen in het buitenland heeft verbleven is tot 4 januari een afwijking op de quarantianeverplichting mogelijk, als er een attest van de werkgever is. Vanaf 4 januari 2021 wordt daarmee rekening gehouden bij de beoordeling van het Passenger Locator Form.

Belangrijk:

Voor reizigers die terugkeren op 31/12 en 1/1 is er enkel een test op dag 7 (niet op dag 1) voozien. Zij krijgen een sms bij terugkeer dat ze 7 dagen in quarantaine moeten en zullen op dag 5 een sms krijgen voor de test op dag 7. 

 

Vanaf 2 januari 2021 zullen mensen na terugkeer een sms ontvangen waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. In totaal zullen de reizigers 3 sms'en krijgen: 

  • een sms met bericht dat ze in quarantaine moeten gaan,
  • een sms met CTPC code (tegoedbon) voor een test op dag 1,
  • op dag 5 een derde sms met CTPC code voor een test op dag 7.

Met de CTPC code kunnen burgers dus rechtstreeks via mijngezondheid.be een afspraak maken. 

Veel terugkerende reizigers zullen pas maandag 4 januari voor de eerste keer kunnen worden getest in het triage-afnamecentrum voor RZTienen (de "containers").

 

Patiënten die een afspraak hebben gemaakt via mijngezondheid.be kunnen een attest genereren via de agendamodule. Resultaten kunnen bekeken worden via MyNexuzHealth app als de test niet is ingegeven in de CORONAlert App.