Fototentoonstelling in Medisch Centrum Aarschot

In Medisch Centrum Aarschot loopt momenteel de fototentoonstelling over het project ‘Jenga Maarifa’. De foto’s in deze tentoonstelling zijn het werk van de Irakese fotograaf Karim Abraheem en illustreren de verschillende initiatieven van Jenga Maarifa, een Noord-Zuidproject van de provincie Vlaams-Brabant en Artsen zonder Vakantie.

Het project Jenga Maarifa wil een oplossing bieden voor de gebrekkige  technische ondersteuning in Congolese ziekenhuizen en de ondoordachte schenkingen van westerse donoren.

Een lege batterij, een aerosoltoestel zonder masker, een operatielamp met maar één gloeilamp… De WHO schat dat ongeveer 50% van het medisch materiaal in ontwikkelingslanden niet functioneert, niet optimaal wordt gebruikt of niet wordt onderhouden. Apparatuur is verouderd, wisselstukken zijn te duur of niet voorhanden en technici krijgen geen trainingen.

Ongeveer driekwart van het materiaal dat in het kader van een solidariteitsactie wordt ingezameld en opgestuurd, blijkt nutteloos of onbruikbaar te zijn. Het lokale personeel kan het niet bedienen, of vervangstukken ontbreken zodat het niet hersteld kan worden. Daarom is het belangrijk om verder te gaan dan een schenking, en om een evenwichtige relatie met de partner uit te bouwen.

RZ Heilig Hart Tienen schonk in het verleden al meermaals basismateriaal zoals bedden en operatietafels aan de ngo Ziekenhuis Zonder Grenzen. Deze organisatie recupereert in België en Luxemburg medisch materiaal en houdt het ter beschikking van projecten in de derde wereld. De ngo werkt ter plaatse samen met Artsen zonder Vakantie en zorgt ervoor dat al het materiaal dat vertrekt, eerst wordt nagekeken en indien nodig is hersteld. Elk project wordt onderzocht, een biotechnische evaluatie wordt ter plaatse gemaakt om de reële noden vooraf goed in te schatten.

Over de fotograaf

Karim Abraheem (°1952°) is een fotograaf van Irakese afkomst die geboren werd in Amarah. Eind 1979 werd hij door het regime van Sadam Hoessein gedwongen om zijn land te verlaten. Hij begon een nieuw leven in België waar hij ‘Third world development cooperation’ studeerde aan de Université Libre de Belgique en fotografie aan de Academies voor Beeldende Kunsten van Anderlecht en Etterbeek. Sinds 2004 kan Karim opnieuw naar zijn thuisland reizen. In 2006 publiceerde hij over deze hernieuwde kennismaking het fotoboek ‘L’ Iraq aujourd’hui’ (Uitgeverij EPO). Momenteel is zijn tweede fotoboek ‘Iraqi Mornings’ in druk.

Karim fotografeert bij voorkeur het dagelijkse leven, zonder opsmuk. Diepmenselijke portretten van de man/vrouw in de straat vormen zijn handelsmerk. Het bezoek aan Bukavu in de Democratische Republiek Congo in augustus 2017 was Karim’s eerste Afrika-ervaring en liet een onuitwisbare indruk na. 

Praktisch

  • De fototentoonstelling loopt van 1 augustus tot 31 oktober in de oogkliniek van Medisch Centrum Aarschot. Ze is gratis te bezichtigen tijdens de raadplegingsuren. 
  • Maak je graag kennis met ander werk van Karim Abraheem: www.facebook.com/karim.abraheem
  • Meer weten over het project Jenga Maarifa: www.jengamaarifa.be

De tentoonstelling is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de provincie Vlaams-Brabant.