Nieuwe scanner voor Nucleaire Geneeskunde

De dienst Nucleaire Geneeskunde heeft een gloednieuwe scanner in gebruik genomen. De duur van een hartonderzoek wordt met de helft ingekort dankzij de snellere scanner. Bovendien is er met de hoogtechnologische camera minder straling nodig tijdens het nucleaire onderzoek.

Voor een nucleair onderzoek spuit men een zeer kleine hoeveelheid radioactief materiaal bij de patiënt in. Deze stoffen zenden stralen uit in het lichaam van de patiënt en dienen zo als tracer. Door met een camera de stralen op te sporen kan men bepalen of een orgaan abnormaal functioneert.

“De nieuwe scanner werkt veel sneller en is erg wendbaar in vergelijking met het vorige model”, licht diensthoofd Nucleaire Geneeskunde dr. Raf Verscuren toe. “Dat vergroot het comfort voor onze patiënten. Patiënten die bijvoorbeeld voor een hartonderzoek vroeger nog 25 minuten stil moesten liggen op de onderzoekstafel, zijn voortaan na ongeveer 10 minuten onder de scanner klaar. De camera kan ook moeilijkere draaibewegingen maken. Zo hoeven we patiënten niet meer in lastige posities te leggen.”

Minder stralingbelasting

Ook de stralingsbelasting voor patiënten daalt verder dankzij de nieuwe scanner. De hoogtechnologische camera beschikt over heel stralingsgevoelige detectoren die de gammastralen beter kunnen opsporen. “Hierdoor kunnen we de radioactieve dosis van onze tracers lager houden”, aldus collega-nuclearist dr. Lieselot Brepoels.

Kindvriendelijkheid 

Tegelijkertijd kreeg de Spect-CT, de andere nucleaire scanner op de afdeling, een upgrade. “Hierbij hebben we vooral aan onze jongste patiëntjes gedacht. Kinderen die voor een botscan of een nieronderzoek komen, kunnen voortaan naar een dvd-film kijken tijdens het onderzoek. Dit werd in de scanner ingebouwd. Bovendien kreeg de Spect-CT scanner een aparte en comfortabelere onderzoekstafel voor kinderen. Twee verbeteringen die de toch wel vrij lange onderzoeken voor kinderen een stuk aangenamer maken”, besluit een opgetogen dr. Verscuren.

In 2016 voerde de dienst Nucleaire Geneeskunde ongeveer 4800 onderzoeken uit op de campussen in Tienen en Aarschot. Gemiddeld 300 patiënten per maand ondergaan op de Tiense campus een nucleair onderzoek met de scanner die recent werd vervangen.