Op stap in RZ Heilig Hart Tienen met algemeen directeur én longarts Hans Struyven: “De mensen zijn ‘het moe', maar wij zijn letterlijk pompaf"

Dr. Hans Struyven (62) is al 5 jaar algemeen directeur van het RZ Heilig Hartziekenhuis in Tienen, maar hij is al veel langer met dit ziekenhuis verbonden. Precies 31 jaar geleden begon hij hier immers al als longarts. De problematiek van Covid-19 begrijpt hij dus niet alleen als directeur, maar ook als pneumoloog. Een ziekenhuis runnen blijkt niet zo’n eenvoudige klus, laat staan met een virus als corona er bovenop.

 

Algemeen directeur Hans Struyven.

“Een van mijn taken is om samen met de zes andere leden van het directiecomité de operationele aspecten in goede banen te leiden en een strategisch beleid uit te werken. Daarvoor moeten we verder kijken dan de muren van ons eigen ziekenhuis: we werken nauw samen met de eerstelijnszorg, woonzorgcentra en de andere ziekenhuizen binnen Plexus, ons ziekenhuisnetwerk (het UZ Leuven, H.H. Leuven, en het AZ Diest nvdr). Samen bereiken we 560.000 patiënten en gaan we na hoe we hen de beste zorg kunnen geven”, legt de algemeen directeur me uit. “Anderzijds proberen we de ‘ligduur’ van patiënten korter te maken. Dat wil zeggen dat we hen bijvoorbeeld na een ingreep sneller naar hun vertrouwde omgeving - thuis of het woonzorgcentrum - proberen te laten gaan. Maar dat kan alleen als er een goede samenwerking is met de eerstelijn zodat de patiënt goed wordt opgevolgd.”

Vertraging

Ook de financiën van het ziekenhuis zijn een belangrijk aspect. “We hebben ooit andere tijden gekend, maar het ziekenhuis is de laatste jaren helemaal niet verlieslatend meer.” Dat zal dit jaar waarschijnlijk anders zijn. “Door corona werd de reguliere zorg tijdens de eerste golf zo goed als stilgelegd, en ook nu zijn we genoodzaakt om sommige niet-dringende ingrepen uit te stellen. Voor het ziekenhuis zijn dat heel wat minder inkomsten én we hebben al veel meer moeten uitgeven aan bijvoorbeeld overuren van personeel en beschermend materiaal.” Al enige tijd is er sprake van de bouw van een nieuw ziekenhuis. “Ja, dat gaat nog steeds door en we staan zo goed als in een volgende fase, maar corona zorgde voor wat vertraging.”

Ook nu is het ziekenhuis genoodzaakt om sommige niet-dringende ingrepen uit te stellen.

 

Vrij snel bewust

Hoewel het virus in het begin van dit jaar voor velen een ver-van-mijn-bedshow was, drong het besef wat het kon inhouden wel vrij snel door in het ziekenhuis. “Een van mijn zonen woont in Amerika en zijn echtgenote heeft Chinese roots. Via haar kwamen we vroegtijdig te weten wat er zich in Wuhan afspeelde. Met deze info en mijn achtergrond als longarts ging ik samen met het directiecomité en een crisiscel aan de slag om het ziekenhuis zo snel mogelijk voor te bereiden op de pandemie.”

Het ziekenhuis was dan wel snel voorbereid op de pandemie, helaas is het nog heel druk op de covid-afdeling.

 

(Het) Moe

“Bij de uitbraak van de eerste golf voelden we een enorme steun van de maatschappij. Voor het personeel gaf dit een boost, maar de steun is nu wel wat minder. Tijdens de zomer hebben we allemaal heel hard doorgewerkt om de achterstand in de gewone zorg weg te werken. Iedereen hier is eigenlijk moe aan de tweede golf begonnen, terwijl de bevolking buiten het ziekenhuis ‘het’ moe is.”

Iedereen hier is eigenlijk moe aan de tweede golf begonnen, terwijl de bevolking buiten het ziekenhuis ‘het’ moe is.”

 

Verschillen voorjaar en nu

“In vergelijking met de eerste golf zijn er nu méér besmettingen. Procentueel gezien zijn er minder ernstig zieken die moeten worden opgenomen. Dat heeft vermoedelijk te maken met de mondmaskers die we dragen. We raken wel degelijk besmet, maar het mondmasker zorgt ervoor dat we minder virusdeeltjes binnenkrijgen, wat ook invloed heeft op hoe ziek je kan worden: hoe meer virusdeeltjes, hoe ernstiger het verloop van de ziekte kan zijn. Minder virusdeeltjes resulteren vaak in een minder ernstig verloop. Bij de eerste golf mochten we ervan uitgaan dat een 30 à 40 procent van de besmette personen asymptomatisch was (mensen zijn wel degelijk besmet, maar vertonen geen enkel ziekteverschijnsel). Dat percentage ligt nu waarschijnlijk ietsje hoger, en de druk op de ziekenhuizen is nog steeds heel groot.

Om de moed er bij het personeel in te houden zorgt de algemeen directeur af en toe voor kleine attenties, zo trakteerde hij het personeel op hotdogs  die hij persoonlijk serveerde.

 

Derde golf of niet

Op de vraag of er een derde golf komt, heeft Hans Struyven meteen een duidelijk antwoord. “Als we niet (snel) kunnen vaccineren zal een derde golf er zeker komen. Veel hangt zeker ook af van hoe snel men de maatregelen zal loslaten en hoe de bevolking de maatregelen volgt. Als men te snel dingen toelaat en we nemen de maatregelen niet voldoende in acht, dan komt er nog een golf.” De hoop is dus duidelijk gericht op een vaccin. “Het is intussen ook bewezen dat een vaccin werkt, ook bij ouderen. Toch zijn er nog enkele vragen bij te stellen. Hoe lang werkt zo een vaccin? Nog een niet te onderschatten vraag is of je nog besmettelijk kunt zijn als je gevaccineerd bent. De antwoorden op deze vragen zal de toekomst moeten uitwijzen. Ook al kunnen we vrij snel vaccineren, in de zomer zie ik ons toch nog een mondmasker dragen. Pas als iedereen gevaccineerd is zal het anders kunnen.”

Impact op (prvivé)leven

De algemeen directeur weet maar al te goed wat de gevolgen kunnen zijn en het belang om zich aan de maatregelen te houden. De angst van zijn echtgenote dat ‘manlief in het ziekenhuis werkt en in contact zou kunnen komen met corona’, heeft Hans gelukkig niet. “Neen, zij werkt in ditzelfde ziekenhuis als gynaecologe. Zij loopt hier dus zelf ook rond”, lacht Hans. “Maar toch... ik geef toe dat het gemis van sociale contacten wel weegt. Mijn oudste zoon woont in Amerika en heeft een dochtertje van twee jaar en een zoontje van vier maand. Normaal waren we hen uiteraard al gaan bezoeken maar zelf hebben we ons jongste kleinkind nog niet gezien, enkel via internet. Zulk fysiek contact mis je wel.”

“We mogen elkaar dus zeker niet uit het oog verliezen maar toch is het belangrijk om vol te houden en de maatregelen te blijven volgen”, benadrukt de directeur-arts Hans Struyven.

De jongste zoon van Hans werkt in Londen en zijn dochter woont gelukkig wel in de buurt. “Neen, ik begrijp heel goed dat het vooral voor alleenstaanden of ouderen niet eenvoudig is en het psychologisch doorweegt. Dat is ook een van de redenen waarom we er zo voor gevochten hebben dat (beperkt) bezoek in het ziekenhuis kan doorgaan, voor sommigen zou het anders heel tragisch zijn. De impact hiervan mogen we niet onderschatten. We mogen elkaar dus zeker niet uit het oog verliezen maar toch is het belangrijk om vol te houden en de maatregelen te blijven volgen”, benadrukt de directeur-arts. “Neen, Kerstmis en Nieuwjaar zullen geen groot feest zijn, maar een klein gezinsgebeuren. Hopelijk doet iedereen het op deze manier of de derde golf is er sneller dan we kunnen denken.” 

© Kristien Bollen, HLN

Patiënten kunnen nog wel degelijk bezoek ontvangen, weliswaar met aangepaste uren en dagen.