Prostaatkanker

Wat is het?

Prostaatkanker of prostaatcarcinoom is een kwaadaardige aandoening van de prostaat. Het kwaadaardig gezwel ontstaat meestal aan de rand van de prostaat. Hierdoor kan het soms worden gevoeld bij een rectaal onderzoek. Deze vorm van kanker is op jongere leeftijd zeer zeldzaam. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose van prostaatkanker is 70 jaar.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij West-Europese mannen. Indien deze tumor in een vroegtijdig stadium ontdekt en behandeld wordt, is er een grote kans op volledige genezing.

Een kwaadaardige prostaattumor groeit over het algemeen erg traag en in een vroeg stadium zijn er meestal geen klachten. De diagnose wordt meestal in het kader van een preventief onderzoek gesteld. De kankercellen kunnen zich vanuit de prostaat verspreiden via het lymfestelsel of via het bloed en zo uitzaaiingen vormen, bijvoorbeeld in de lymfeklieren en het bot.

Klachten

In een verder stadium treden de volgende klachten op:

  • plasklachten ten gevolge van dichtdrukken van de plasbuis
  • botpijn ten gevolge van uitzaaiingen
  • vermagering

Diagnose & onderzoek

Behandeling

Het is van groot belang om een behandeling op maat van de patiënt te voorzien. Rekening houdend met de agressiviteit van de kanker (die zeer verschillend kan zijn), leeftijd, levensverwachting, seksuele activiteit en uiteraard de wens van de patiënt. De voorgestelde behandeling komt in onze dienst altijd tot stand na een vergadering met verschillende specialisten (uroloog, oncoloog/radiotherpaut, radioloog, patholoog ...). Soms is een combinatie van behandelingen nodig.

Actieve opvolging versus voorzichtig afwachten

Radicale prostatectomie

Brachytherapie

Externe radiotherapie

Hormoontherapie

Chemotherapie

Radiotherapie met Xofigo (pdf, 146 Kb) 

HIFU en cryotherapie

Oncorevalidatie 
We organiseren raadplegingen oncorevalidatie voor patiënten in herstel na prostaatlkanker. Ze kunnen er terecht voor een begeleidingsprogramma dat de reïntegratie en het psycho-sociaal herstel na prostaatkanker sterk bevordert. Patiënten kunnen ook deelnemen aan het ReFit revalidatieprogramma van Fysische Geneeskunde. Dit helpt om lichamelijke klachten te verminderen.