Lichaamsdonatie

Sommige mensen willen na hun dood een dienst bewijzen aan de medische wetenschap door hun lichaam af te staan voor medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Op die manier helpen ze onrechtstreeks ook andere toekomstige patiënten.

In ons land is er nog steeds vraag naar lichamen van overleden mensen vanuit de medische wetenschap. Deze lichamen worden bijvoorbeeld gebruikt voor het leren van anatomie, maar ook om nieuwe chirurgische ingrepen te oefenen.

Lichaamsdonatie is combineerbaar met orgaan- en weefseldonatie. Orgaandonatie en autopsie krijgen altijd voorrang, tenzij u geregistreerd bent als weigeraar van orgaandonatie.

Wilsverklaring lichaamsdonatie

  • De wens voor lichaamsdonatie moet u tijdens het leven registreren via een handgeschreven wilsverklaring die men bij het testament bewaart.
  • Hierbij kan men een universiteit kiezen waaraan men wil schenken. Neem vooraf contact op met de universitaire instelling want de nodige documenten en voorwaarden kunnen verschillen. Alle details en afspraken zijn terug te vinden op de websites van de verschillende universiteiten.
Hebt u vragen over lichaamsdonatie? Neem contact op met de dienst Patiëntenbegeleiding via (t) 016 80 37 10.

Interessante websites

http://www.vlaanderen.be/nl/onderwijs-en-wetenschap/wetenschappelijk-onderzoek/lichaam-aan-de-wetenschap-schenken

https://med.kuleuven.be/nl/geneeskunde/vc/anatomie/afstaan_lichaam